Ιράν: Πικρή μοίρα γι’ αυτούς που θα παραβιάσουν τα σύνορα μας

Η αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον παραμένει παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης, από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία που διασφάλισε στο Ιράν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά έναντι της συγκράτησης του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Αρχηγός του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης απηύθυνε προειδοποίηση σε ξένες δυνάμεις ότι τις περιμένει τρομερή μοίρα αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα του Ιράν, μεταδίδει το Tasnim.

Σε συγκέντρωση των διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης ο Υποναύαρχος Αλί Ρεζά Τανγκσίρι ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «πικρή μοίρα» για όποια χώρα παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορα του Ιράν.

Ανέφερε επίσης ότι η σύλληψη αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων που είχαν εισέλθει σε χωρικά ύδατα του Ιράν στο παρελθόν ήταν μόνο «προειδοποιήσεις» στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα.

Σε περιοδεία σε σειρά ναυτικών βάσεων στη νότια επαρχία του Ιράν, Χορμοζγκάν, στις αρχές Ιουλίου, ο διοικητής του αρχηγείου Κατάμ αλ Άνμπια, Αρχιστράτηγος Γκόλαμ Αλί Ρασίντ είχε δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ήταν προετοιμασμένες να απαντήσουν σε κάθε επιθετική κίνηση από θάλασσα ή αέρα.

«Προειδοποιούμε ότι η διάρκεια και η έκταση ενός πολέμου δεν θα είναι σε κανενός τον έλεγχο» σημείωσε.

Ο αρχιστράτηγος προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην κάνουν το «μη αναστρέψιμο λάθος» στους υπολογισμούς τους.

Αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης επιδεινώθηκαν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν του 2015, επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά της χώρας.

Η κατάσταση στην περιοχή έχει ενταθεί, με αριθμό επιθέσεων σε εμπορικά τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν και τα Στενά του Ορμούζ, για τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για εμπλοκή στις επιθέσεις.

Στις 20 Ιουνίου, σε περιστατικό που σχεδόν κατέληξε σε ένοπλη αντιπαράθεση, η αεράμυνα των Φρουρών της Επανάστασης κατέρριψε αμερικανικό drone πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τον αεροπορικό χώρο, ενώ η Ουάσιγκτον επέμεινε για το αντίθετο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε δίνοντας εντολή για στρατιωτικό χτύπημα κατά ραντάρ και περιοχών με πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης πριν ανακαλέσει την απόφασή του μόλις 15 λεπτά πριν την επίθεση.

Νέο χτύπημα στις διμερείς σχέσεις προέκυψε όταν επιθέσεις drone χτύπησαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούτι της Υεμένης, ωστόσο, σειρά χωρών μεταξύ των οποίων και η ίδια η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατηγόρησαν το Ιράν για την επίθεση, με το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας να παρουσιάζει στοιχεία που υποστήριξε ότι αποτελούσαν αποδείξεις της εμπλοκής της Τεχεράνης. Το Ιράν απέρριψε κάθε εμπλοκή.

Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο περιστατικό κατέληξε σε περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούσαν ενέργειες «διεθνούς πειρατείας» και «αμείλικτης οικονομικής τρομοκρατίας».