Πυρηνικά Ιράν: «Η Τεχεράνη πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης»

Η ομάδα 5+1 επιθυμεί να επιστρέψει το Ιράν «το συντομότερο δυνατόν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, και εκφράζει τη λύπη της για την αναβλητικότητα της Τεχεράνης, η οποία συνεχίζει να προτείνει νέες τοποθεσίες ή νέες ημερομηνίες.
«Θέλουμε να δούμε το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορούμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία εκπροσωπεί την 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).
«Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες και μια τοποθεσία για τη σύνοδο, τον Δεκέμβριο», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος, και εξέφρασε «την έκπληξή του» για το ότι το Ιράν δεν έχει σταματήσει από τότε να «επανέρχεται, ξανά και ξανά, με νέες προϋποθέσεις για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων», κυρίως προτείνοντας νέες τοποθεσίες για τη συνάντηση.
Η ομάδα 5+1 είναι «εξαιρετικά ευέλικτη», και οι επαφές με τους Ιρανούς είναι «τακτικές», πρόσθεσε ή ίδια πηγή.
«Αρκετές τοποθεσίες έχουν προταθεί. Δεν αποκλείουμε καμία, αλλά το Ιράν προτείνει συνεχώς διάφορες τοποθεσίες για τη συνάντηση αυτή», δήλωσε μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Ο τόπος (όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις), δεν είναι το θέμα, το Ιράν όμως φαίνεται να θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία θέτοντας νέες προϋποθέσεις», σημείωσε η πηγή.
Το Ιράν πρότεινε στις δυνάμεις της ομάδας 5+1 να πραγματοποιηθούν στο Κάιρο οι προσεχείς διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, μια ιδέα που έγινε αποδεκτή από την Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλι Ακμπάρ Σαλεχί.
Η Τεχεράνη πρότεινε «η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, αυτό έγινε δεκτό από τους Αιγύπτιους αδελφούς μας, και η Αίγυπτος κάνει διαβουλεύσεις για την οργάνωση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Σαλεχί κατά την έξοδό του από το υπουργικό Συμβούλιο.
«Η ημερομηνία και ο τόπος των διαπραγματεύσεων θα ανακοινωθούν από το ιρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που είναι και υπεύθυνο για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά, διευκρίνισε ο υπουργός.