Ιράν: Συνελήφθησαν δύο Ευρωπαίοι «έμπειροι πράκτορες» για «απόπειρα πρόκλησης αστάθειας και χάους» στη χώρα

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν συλληφθεί δύο Ευρωπαίοι υπήκοοι κατηγορούμενοι ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν «αστάθεια» στην Ισλαμική Δημοκρατία, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την εθνικότητά τους, την ώρα που η ΕΕ πιέζει για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Δύο Ευρωπαίοι, που εισήλθαν στη χώρα με στόχο να προκαλέσουν χάος και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν», ανακοίνωσε το υπουργείο Πληροφοριών, σε επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει πότε ή πού έγιναν οι συλλήψεις. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είναι «έμπειροι πράκτορες» Πληροφοριών και «πολίτες ευρωπαϊκής χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν ιρανικά συνδικάτα, κυρίως αυτό των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εδώ και μήνες, οι δάσκαλοι ζητούν από την ιρανική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν αναπροσαρμογή των μισθών τους. Ζητούν επίσης την απελευθέρωση συναδέλφων τους που συνελήφθησαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Προσπαθώντας να διαχειριστεί μια οικονομία που έχει «γονατίσει» από τις αμερικανικές κυρώσεις, το καθεστώς του Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο, σχεδόν συνεχώς τους τελευταίους μήνες, με διαδηλώσεις από εργαζόμενους, δασκάλους και κρατικούς υπαλλήλους λόγω των απλήρωτων μισθών, της υψηλής ανεργίας, του πληθωρισμού που ξεπερνά το 40% και της κακοδιαχείρισης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters