Η αμυντική συμφωνία που συνήφθη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ Τουρκίας, Πακιστάν και Σαουδικής Αραβίας καταδεικνύει μια «μεταβολή της αντίληψης» στην ευρύτερη περιοχή σχετικά με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
«Οι χώρες της περιοχής αντιλήφθηκαν ότι η ασφάλεια δεν είναι εμπόρευμα που προμηθεύεσαι από ψεύτες μεσάζοντες», υποστήριξε ο Ισμαΐλ Μπαγκαΐ κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Έστρεψε δε για ακόμη μία φορά τα βέλη του εναντίον των ΗΠΑ, που αποτελούν σύμμαχο των τριών συμβαλλόμενων κρατών.
WATCH: IRAN FM SPOX BAGHAEI RESPONDS TO THE NEW MECCA DEFENSE PACT:
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) August 10, 2026
“There is no reason to worry that this pact is Against Iran
Turkey and Pakistan have Deep Historic ties with Iran
Regional Countries have finally realised that they can't count on the United States for their… pic.twitter.com/eNlVbnNa65
«Οι χώρες της περιοχής δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στις εγγυήσεις ασφαλείας που υπόσχονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο παρελθόν», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως η Τεχεράνη δεν έχει λόγους «να ανησυχεί ότι η συμφωνία αυτή κατευθύνεται εναντίον της», επικαλούμενος «τους βαθείς θρησκευτικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς» που συνδέουν το Ιράν με τα τρία κράτη.
Τα κράτη του Κόλπου, που αποτελούσαν διαχρονικά πυλώνες σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, αποτέλεσαν συστηματικά στόχους ιρανικών επιθέσεων εν μέσω του πολέμου, ως αντίποινα για την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν που εκδηλώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, αμερικανικά συμφέροντα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις χώρες του Κόλπου βρέθηκαν στο στόχαστρο της Τεχεράνης.
(Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)




