Ιρανός πρόεδρος προς Ομπάμα: «Μην παρασυρθείς σε επίθεση εναντίον μας»

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα επηρεαστεί από τις «ομάδες πίεσης», όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια συνεπής στάση από την Ουάσινγκτον επί του θέματος.
 
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ροχανί δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε «δεσμευτικές αλλά με αποτελέσματα» συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και δεν επιδίωξε να οξυνθούν οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Ο Ροχανί τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα «δεν έχουν θέση στην άμυνα και την ασφάλεια του Ιράν».

Για εξαπάτηση μιλά το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η ομιλία του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν «κυνική» και ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
 
«Ήταν μια κυνική ομιλία γεμάτη υποκρισία», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωσή του. «Δεν έγινε καμία πρακτική εισήγηση για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και δεν έκανε καμία δέσμευση για την εκπλήρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι ακριβώς το σχέδιο του Ιράν, να κερδίσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
 
Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα υφίσταται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς, κατηγόρησε τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, ότι παίζει ένα «παιχνίδι εξαπάτησης», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
 
«Έχουμε ακούσει για πολλές νέες ιδέες αλλά τίποτα για νέα μέτρα και τίποτα για νέες δεσμεύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Στάινιτς στους δημοσιογράφους λίγο αφότου ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Ιρανός πρόεδρος.