Ιράκ: Ελικόπτερα Apache πλήττουν για πρώτη φορά θέσεις των τζιχαντιστών

 Ελικόπτερα Apache έπληξαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους για πρώτη φορά στο Ιράκ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Τα εξελιγμένα επιθετικά ελικόπτερα κατέστρεψαν ενα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στην πόλη Qayyarah, η οποία είναι περίπου 50 μίλια νότια της Μοσούλης, κύριο προπύργιο της οργάνωσης στο Ιράκ.

Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, μιλώντας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν στα πλαίσια υποστήριξης των ιρακινών δυνάμεων να περικυκλώσουν και τελικά να ξαναπάρουν την Μοσούλη.
«Η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε τη χρήση των Apache για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Christopher Sherwood.

Ο Κάρτερ είχε ήδη καταστήσει σαφές στην ιρακινή κυβέρνηση από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τα Apache του στο Ιράκ για την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων.
Ωστόσο η ιρακινή κυβέρνηση ειχε αρνηθεί. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπάμτι δεν ήθελε να εξοργίσει τους σιίτες αντάρτες, οι οποίοι αντιτίθενται στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Από τον Αύγουστο του 2014 πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει στόχους στο Ιράκ και στη Συρία.

Radio Free Europe/Radio Liberty