IRINI: Πλοίο με σημαία Τουρκίας αρνήθηκε ξανά νηοψία – Αντίδραση της EUNAVFOR [pic]

Για ακόμα μια φορά, ένα πλοίο με σημαία Τουρκίας αρνήθηκε νηοψία από τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις της EUNAVFOR στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» που έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, όπως προβλέπει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση: «Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της EUNAVFOR MED IRINI να επιθεωρήσει ένα άλλο πλοίο, το MV Parpali, σύμφωνα με το ψήφισμα υπ’αριθμόν 2922 του ΣΑ του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη . Όλα τα μέλη του ΟΗΕ καλούνται από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που πλοίο με τουρκική σημαία λέει «όχι» σε νηοψία στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI». Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ενώ το Νοέμβριο του 2020 είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο θεωρήθηκε «ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» αρνήθηκε νηοψία από γερμανική φρεγάτα, με την Άγκυρα μάλιστα να καλεί τους όχι μόνο τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας.