Iron Dome: Δείτε το ισραηλινό υπερόπλο εν δράσει

Το Iron Dome είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems, σχεδιασμένο να παρακολουθεί ρουκέτες μικρής εμβέλειας και βλήματα πυροβολικού. Το σύστημα δημιουργήθηκε ως αμυντικό αντίμετρο στην πυραυλική απειλή εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ στα βόρεια και νότια σύνορά του.

Μεταξύ 2000 και 2008, περισσότερα από 4.000 βλήματα όλμων και 4.000 πύραυλοι (κυρίως Qassams) εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Καθώς η εμβέλεια του Qassam επεκτάθηκε λόγω της εισαγωγής εκτοξευτή Grad 122 mm, σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί πολίτες βρέθηκαν εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

Για να αντιμετωπίσει τις απειλές από πυραύλους, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2007 να αναπτύξει ένα κινητό σύστημα αεράμυνας. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2009.

Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να ιχνηλατεί και να εξουδετερώνει απειλές πολύ μικρής εμβέλειας μέχρι 70 χιλιόμετρα σε καταστάσεις παντός καιρού. Ανακηρύχθηκε πλήρως επιχειρησιακό και αρχικά αναπτύχθηκε στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στο Beersheba. Στις 7 Απριλίου 2011, για πρώτη φορά, το σύστημα αναχαίτισε επιτυχώς έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Στο βίντεο που ακολουθεί παρέχονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σύστημα.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο ενδιαφέρουσες πληροφοριες και εντυπωσιακά πλάνα από το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα: 

Πηγή: Army Technology