Ισημερινή Γουινέα: Δραματικές εικόνες από τις καταστροφικές εκρήξεις – Εκατοντάδες τραυματίες [pics]

Οι σοροί δέκα ανθρώπων ανασύρθηκαν από τα ερείπια σήμερα, την επομένη τεσσάρων εκρήξεων που ισοπέδωσαν ένα στρατόπεδο και γειτονικές συνοικίες στην Μπάτα, στην Ισημερινή Γουινέα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ανεβάζοντας τον προσωρινό απολογισμό στους 30 νεκρούς και τους 600 τραυματίες.

Τρία παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια κατοικιών στη διάρκεια του πρωινού και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την TVGE, που υπάγεται στο υπουργείο Πληροφοριών.

Ο πρόεδρος Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκεμό, που κυβερνά αυτή τη μικρή κεντροαφρικανική χώρα με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 42 χρόνια, επέρριψε την ευθύνη σε αγρότες εκεί κοντά για κακό καψάλισμα των χωραφιών τους και για «αμέλεια» στους στρατιωτικούς που ήταν επιφορτισμένοι με την επιτήρηση του οπλοστασίου του στρατοπέδου Νκόα Ντόμα στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Οι καταστροφικές εκρήξεις

Οι τρομακτικές εκρήξεις, που σημειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών το απόγευμα, ισοπέδωσαν κυριολεκτικά τα κτίρια του στρατοπέδου που στέγαζαν τις ειδικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της χωροφυλακής καθώς και τις οικογένειές τους και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε πάρα πολλά σπίτια γειτονικών συνοικιών.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, κάτοικοι της Μπάτα δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως κτίρια εξακολουθούσαν να καίγονται και πως εκρήξεις μικρής ισχύος ακούγονταν ακόμη σποραδικά.

«Δέκα σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια σήμερα το πρωί από τους διασώστες», είπε σήμερα δημοσιογράφος της TVGE. Καμία δημόσια αρχή δεν ήταν διαθέσιμη για να επιβεβαιώσει τις τελευταίες μακάβριες ανακαλύψεις, με την κυβέρνηση της χώρας αυτής, μεταξύ των πιο κλειστών της Αφρικής αν όχι και του κόσμου, να μην ανακοινώνει γενικά πληροφορίες παρά μόνο στο δελτίο των 20:00 στην TVGE.

Το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο, χθες βράδυ, για 20 νεκρούς και τουλάχιστον 600 τραυματίες. Η Ισημερινή Γουινέα είναι μία από τις πιο κλειστές χώρες της αφρικανικής ηπείρου αν όχι και όλου του κόσμου και το καθεστώς του Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκεμά κατηγορείται συχνά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αντιπάλους του και διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters