OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: «Στοπ» στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στα νησιά Γκαλαπάγκος

18/06/2019 - 10:56
Ισημερινός
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ισημερινός διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιούν τα Γκαλαπάγκος ως μόνιμη στρατιωτική βάση στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, μετά την πολεμική που προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί μιας διμερούς συμφωνίας αεροναυτικής συνεργασίας.

Ο υπουργός Άμυνας Οσβάλντο Χαρίν αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του κατά τις οποίες τα νησιά, μέρος της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία, θα γίνουν «φυσικό αεροπλανοφόρο», βάσει της συμφωνίας, που επιτρέπει σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να ανεφοδιάζονται κάνοντας προσγειώσεις στα Γκαλαπάγκος.

Ποια η θέση της κυβέρνησης

«Είναι κακόπιστο να λέγεται ότι προβλέπεται να υπάρχει μόνιμη [αμερικανική] αποστολή [στο αρχιπέλαγος], ότι απεμπολούμε την εθνική μας κυριαρχία, ή ότι [τα νησιά Γκαλαπάγκος] μεταμορφώνονται σε θέατρο πολέμου», τόνισε ο Χαρίν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Ανώτερων Εθνικών Μελετών (IAEN) του Ισημερινού.

Κατά το Κίτο, η συμφωνία διμερούς συνεργασίας δεν επιτρέπει στα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών να σταθμεύουν μόνιμα στα νησιά. Θα πρόκειται για «ένα αεροσκάφος, μια φορά τον μήνα, για όχι περισσότερο από τρεις ημέρες», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Χαρίν μολαταύτα κλήθηκε από την επιτροπή διεθνών σχέσεων του κοινοβουλίου του Ισημερινού για να δώσει διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι κοινοβουλευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ισημερινού και για τις επαπειλούμενες συνέπειες για το εύθραυστο οικοσύστημα των Γκαλαπάγκος εξαιτίας των συχνών αποπροσγειώσεων στρατιωτικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός υπενθύμισε από την πλευρά του ότι το Σύνταγμα του Ισημερινού απαγορεύει την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων, όπως εκείνη που διατηρούσαν οι ΗΠΑ για μια δεκαετία στο λιμάνι Μάντα (δυτικά), στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Το ιστορικό της βάσης

Η βάση αυτή έκλεισε με απόφαση του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ο οποίος λίγο καιρό μετά την έναρξη της πρώτης θητείας δεν ανανέωσε την ισχύ της διμερούς συμφωνίας που επέτρεπε στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να πετούν πάνω από την επικράτεια του Ισημερινού.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Κίτο και την Ουάσινγκτον πάντως ξανάρχισε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Λενίν Μορένο υποδέχθηκε τον αμερικανό πρόεδρο Μάικ Πενς, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στην εποχή των τεταμένων διμερών σχέσεων επί των ημερών του προκατόχου του, με τον οποίο έχει έρθει σε ρήξη.

Από τον Σεπτέμβριο, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Orion P3 εκτελεί πτήσεις επιτήρησης για να εντοπίζει διακινητές ναρκωτικών αλλά και κρούσματα παράνομης αλιείας, με βάση το λιμάνι Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

Ο Χαρίν υπογράμμισε ότι από το αρχιπέλαγος «περνούν (…) διάδρομοι που έχουν δημιουργηθεί για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών» προς την κεντρική και τη Βόρεια Αμερική. Το σχέδιο του Κίτο και της Ουάσινγκτον, συμπλήρωσε, είναι να «αξιοποιήσουν τη στρατηγική γεωγραφική θέση των Γκαλαπάγκος» στον αγώνα εναντίον των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Κορέα αντέδρασε με οργή στη συμφωνία, τονίζοντας μέσω Twitter ότι τα Γκαλαπάγκος «δεν είναι αεροπλανοφόρο» των Αμερικανών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: USAFΗΠΑΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

Related Posts

Μαρκ Μίλι
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρκ Μίλι: Aποχωρεί από τη θέση του Αρχηγού των αμερικανικών ΕΔ – Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και ο διάδοχός του

29/09/2023 - 18:10
Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε πρώην διοικητή του τοπικού στρατού – Τι θα γίνει με τη ρωσική ειρηνευτική αποστολή

29/09/2023 - 16:34
ΗΠΑ - Ισραήλ - Σαουδική Αραβία
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ζητά αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ για να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ – Αποκάλυψη Reuters

29/09/2023 - 13:07

Διαβάστε Επίσης

ΥΕΘΑ: Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την έδρα του Γ’ Σώματος Στρατού [pics]

Μαρκ Μίλι: Aποχωρεί από τη θέση του Αρχηγού των αμερικανικών ΕΔ – Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και ο διάδοχός του

ΥΠΕΘΑ: Υπεγράφη η ΚΥΑ για τη δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιες περιοχές αφορά

ΜΕΔΟΥΣΑ 13: Ολοκληρώθηκε η τελική σύσκεψη για τη σχεδίαση της διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου

MRH-90: Η Αυστραλία αποσύρει ένα χρόνο νωρίτερα όλα τα ελικόπτερα Taipan

Chinook: Παρουσίαση δυνατοτήτων της Elbit Systems στις εφαρμογές ηλεκτρονικού πολέμου για τα ελικόπτερα του Στρατού

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε πρώην διοικητή του τοπικού στρατού – Τι θα γίνει με τη ρωσική ειρηνευτική αποστολή

Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Μακρόν

Top News

Οι απειλές για το δέρμα από τις πλημμύρες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Χαμηλή ποιότητα ζωής για 1 στους 3 Έλληνες - Πληρώνουν την Υγεία περισσότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Στέφανος Κασσελάκης: Το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος - Ανησυχία Μητσοτάκη «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert