Iskander: Η Λευκορωσία θα κατασκευάσει νέο πυραυλικό σύστημα με την βοήθεια της Μόσχας

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αποκάλυψε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να παράγει πυραύλους παρόμοιους με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Iskander που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο είπε σε μια συνάντηση αξιωματούχων άμυνας ότι έχει «πλήρη υποστήριξη» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δημιουργία των όπλων.

«Δημιουργούμε έναν νέο πύραυλο», είπε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Ένας πολύ αποτελεσματικός πύραυλος παρόμοιος με το μοντέλο Iskander».

Ο Λουκασένκο είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στον Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, να παράσχει στη Λευκορωσία τη σχετική υποστήριξη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2021, ότι θέλει ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών για να τα αναπτύξει στη νότια και στη δυτική περιοχή της χώρας.

Τα λευκορωσικά στρατεύματα δεν έχουν εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει τη χώρα ως βάση για να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Η Ρωσία ανέπτυξε δυνάμεις στο έδαφος της Λευκορωσίας με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων και στη συνέχεια τις έστειλε στην Ουκρανία ως μέρος της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα στρατεύματα του Λουκασένκο πραγματοποίησαν πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο. Την περασμένη εβδομάδα, το Μινσκ αρνήθηκε ότι οι ασκήσεις αποτελούν απειλή για την γείτονα χώρα.

Με πληροφορίες από: Evening Standard / Φωτογραφία αρχείου Reuters