Iskander: Η «προσβολή» του Πασινιάν, η απάντηση της Μόσχας και η απόπειρα πραξικοπήματος

Η χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία, που είχε ως στόχο την ανατροπή του Πασινιάν, πυροδοτήθηκε από σχόλια που έκανε αναφορικά με τη χρήση και τη λειτουργικότητα των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με ανάλυση του Eurasian Group.

Όπως ήταν φυσικό, τα σχόλια του Αρμένιου Πρωθυπουργού προκάλεσαν όχι μόνο την αντίδραση της Ρωσίας, αλλά έχουν προκαλέσει ερωτήματα για το αν όντως χρησιμοποιήθηκαν ή όχι οι πύραυλοι Iskander στις πρόσφατες εχθροπραξίες, την ίδια στιγμή που η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη.

Η «προσβολή» του Πασινιάν

Σε συνέντευξή του στις 23 Φεβρουαρίου στην τοπική τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι οι πύραυλοι Iskander στο οπλοστάσιο της Αρμενίας, που είναι και τα πιο εξελιγμένα όπλα που διαθέτει η χώρα, ήταν «άχρηστοι».

Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 10% των πυραύλων Iskander που εκτοξεύθηκαν κατάφεραν να…»εκραγούν», ενώ όταν ο δημοσιογράφος του ζήτησε να διευκρινίσει τα όσα είπε ο Πασινιάν απάντησε «δεν ξέρω…ίσως ήταν όπλα από τη δεκαετία του ’80».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δηλώσεις Πασινιάν έγιναν με αφορμή δηλώσεις του τέως Πρωθυπουργού της Αρμενίας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη μη χρήση των πυραύλων Iskander στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

H «απάντηση» της Μόσχας και το…ντιμπέιτ

Οι δηλώσεις του Πασινιάν δεν ήταν καθόλου ευπρόσδεκτες στη Ρωσία, η οποία προμήθευσε τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Αρμενία το 2016, προσφέροντας στο Γερεβάν τη δυνατότητα να χτυπήσει την πρωτεύουσα Μπακού και πολλούς στρατηγικούς στόχους (όπως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και υποδομές φυσικού αερίου) στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα «απάντησε» στους ισχυρισμούς του Πασινιάν λέγοντας ότι είναι «ένα απόλυτο ψέμα, το οποίο έχει ως στόχο να μετακυλήσει τις ευθύνες από τις δικές του αποτυχίες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κρατικής Δούμα.

Επιπρόσθετα, αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές δήλωσαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως οι πύραυλοι Iskander της Αρμενίας δεν χρησιμοποιήθηκαν στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που ωστόσο αμφισβητούν άλλοι αναλυτές, αλλά και ο Στρατηγός Μόζες Χαγκομπιάν, όπως είχε γράψει το OnAlert.

Ο Στρατηγός, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το αρμενικό Υπουργείο Άμυνας με τη λήξη των εχθροπραξιών. είχε αποκαλύψει ότι η Αρμενία εκτόξευσε ρωσικούς πυραύλους τύπου Iskander στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο ίδιος είχε δηλώσει  χαρακτηριστικά ότι «χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και δεν θα πω πού. Η Ρωσία παρέδωσε επίσης στρατιωτικές προμήθειες στην Αρμενία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, στο βαθμό που το επέτρεπε η συνείδησή τους».

Με πληροφορίες από: EurasianGroup