Ισπανία: Eπαναπατρίστηκαν δύο γυναίκες και 13 παιδιά από στρατόπεδα κρατούμενων τζιχαντιστών στη Συρία

Η Ισπανία επαναπάτρισε για πρώτη φορά δύο Ισπανίδες και 13 παιδιά που κρατούνταν σε καταυλισμούς τζιχαντιστών αιχμαλώτων στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο γυναίκες και τα παιδιά προσγειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τορεχόν ντε Αρδόθ, κοντά στη Μαδρίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Κατά την άφιξή τους, οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν αύριο Τετάρτη ενώπιον δικαστή δικαστηρίου της Μαδρίτης που είναι αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, εν όψει της απαγγελίας κατηγορητηρίου εις βάρος τους, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Κατηγορούμενες για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση, κινδυνεύουν με φυλάκιση πέντε ετών. Τα 13 παιδιά τέθηκαν στη φροντίδα της Πρόνοιας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η μία από τις γυναίκες είναι παντρεμένη με ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που κρατείται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η άλλη είναι χήρα ενός τζιχαντιστή. Εννέα από τα παιδιά, ηλικίας 3 έως 15 ετών, είναι παιδιά των δύο γυναικών ενώ άλλα τέσσερα είναι ορφανά που τα φροντίζει μία από αυτές, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Άλλη μία γυναίκα δεν κατάφερε να εντοπιστεί

Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος αρνούνταν να τους επαναπατρίσει, είχε ανακοινώσει τελικά στα τέλη Νοεμβρίου τον επαναπατρισμό τριών Ισπανίδων και δεκατριών παιδιών.

Όμως η τρίτη γυναίκα δεν μπόρεσε να εντοπιστεί για να επαναπατριστεί κατά την ίδια επιχείρηση, σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo. «Με αυτή την επιχείρηση (…), η Ισπανία ενώνεται με τους ευρωπαίους γείτονές της (Γερμανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Φινλανδία, Ολλανδία μεταξύ άλλων)» έχοντας ήδη επαναπατρίσει γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών, υπογράμμισε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξηγώντας ότι η Ισπανία έτσι «συμμορφώνεται με τις νομικές της υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, αυτές οι γυναίκες ισχυρίζονται ότι δεν συμμετείχαν σε τζιχαντιστικές ενέργειες και ότι πήγαν στα εδάφη που ελέγχονταν από τζιχαντιστικές οργανώσεις στην ιρακοσυριακή ζώνη μέχρι τη συντριβή του ΙΚ το 2019, μόνο επειδή είχαν εξαπατηθεί από τους συζύγους τους.

Από το 2019, το θέμα του επαναπατρισμού γυναικών και παιδιών χιλιάδων τζιχαντιστών που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ παραμένει ευαίσθητο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γαλλία, μια χώρα που έχει πληγεί πολλές φορές από τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου