Ισπανία: Έπεσε η Κυβέρνηση Ραχόι, νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Πέδρο Σάντεσεθ των Σοσιαλιστών. Η νέα κυβέρνηση θα διοριστεί την επόμενη βδομάδα.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη που έπεσε μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της η αντιπολίτευση. Το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ κατέθεσαν πρόταση μομφής η οποία υπερψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το μεσημέρι της Παρασκευής (01.06.2018).

Έτσι, ο Μαριάνο Ραχόι αποχαιρετά την πρωθυπουργία της Ισπανίας. Παραδίδει τη θέση του πρωθυπουργού στον Πέδρο Σάντσεθ. Ο οποίος καλείται τώρα να βρει συμμαχίες για να μπορεί να κυβερνήσει.

Ο ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ έγινε σήμερα πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι.

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ