ΒΙΝΤΕΟ: Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι -ΓΑΖΑ 2008

Πως ξεκίνησε και πως κατέληξε η επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι το 2008.

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας  ξεκίνησε στις 27/12/08 (Haaretz Dec 2008) στις 11:30 π.μ. (ώρα Ισραήλ) όταν το Ισραήλ ανταπάντησε με ρίψεις πυραύλων και όλμων σε μια σειρά χτυπημάτων από αέρος, με το κωδικό όνομα Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι (ή Βαρύ Μολύβι), εναντίον στόχων της Λωρίδας της Γάζας. Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός έφερε μετά τις 03/01/09 τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Η τελευταία εξαμηνιαία εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έληξε στις 19/12/08 με το τέλος της οποίας προβλέπονταν η άρση του 18μηνου αποκλεισμού. Η εκεχειρία δεν ανανεώθηκε, με τη Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας (BBC December 2008). Το Ισραήλ, αποφεύγοντας ν΄ αναφερθεί στην άρση του αποκλεισμού, δήλωσε πως στόχος της επιχείρησης είναι να καταστείλει τη δυνατότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ. (The Jerusalem Post)

Κατά τις πρώτες ώρες της επίθεσης αναφέρθηκε πως ένα μόνο πολεμικό αεροσκάφος των Ισραηλινών έριξε περίπου 100 τόνους εκρηκτικών. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ βομβάρδισε σχεδόν 100 στόχους ασφαλείας, που κατά το ίδιο διαχειριζόταν η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων, φυλακών και διοικητικών υποδομών, μέσα στα πρώτα τέσσερα λεπτά του πρώτου κύματος επιθέσεων. Χτυπήθηκαν στόχοι σε όλες τις κεντρικές πόλεις της Λωρίδας της Γάζας.

Στις 3 Ιανουαρίου 2009 ξεκίνησε η αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία υποστηρίχθηκε με δεκάδες χιλιάδες άνδρες, αλλά και ισχυρή δύναμη τεθωρακισμένων. Η ταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς δήλωσε τότε οτι «Στόχος είναι η καταστροφή της υποδομής της Χαμάς στην περιοχή των επιχειρήσεων. Θα καταλάβουμε ορισμένες περιοχές εκτόξευσης (πυραύλων) που χρησιμοποιεί η Χαμάς».

Χρησιμοποιώντας μαχητικά καταδιωκτικά F-16 σε ρόλο βομβαρδιστικών, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα σκοτώνοντας τουλάχιστον 312 άτομα, και τραυματίζοντας άλλα 1.500 ως απάντηση για τη ρίψη αυτοσχέδιων πυραύλων στο νότιο Ισραήλ τις ημέρες μετά τη λήξη της ανακωχής. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, περίπου 140 από τους νεκρούς ήταν μαχητές της Χαμάς, ενώ μεταξύ τους βρίσκονταν ο αρχηγός της αστυνομίας Ταουφίκ Γιάμπερ και ο επικεφαλής της μονάδας ασφαλείας της Χαμάς. Τουλάχιστον 60 αεροσκάφη επιτέθηκαν σε φυλάκια και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της Χαμάς, καθώς και σε αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, ρίχνοντας περισσότερους από 100 τόνους βομβών. Οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν 70 ρουκέτες τύπου Κασάμ και πυροδότησαν όλμους ως απάντηση για την αεροπορική επίθεση.

Οι συγκρουσεις συνεχίστηκαν και στις 17 Ιανουαρίου το Ισραήλ ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία ωστόσο η Χαμάς την απέρριψε λόγω της παραμονής των ισραηλινών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η 22ήμερη επιδρομή στοίχισε τη ζωή σε 1.417 ανθρώπους από τους οποίους οι 926 ήταν άμαχοι, οι 255 αστυνομικοί και οι 236 μαχητές.

 

source: wikipedia/haretz/Jerusalem Post/BBC