Ισραήλ-Παλαιστίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Μετάφραση-Eπιμέλεια onalert.gr
Πηγή: CNN

Σύμφωνα με μια σειρά άρθρων που δημοσίευσε το CNN, η κρίση στη Γάζα δεν αναμένεται να καταλαγιάσει σύντομα.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη, με αλλεπάλληλες επιχειρήσεις και αντίποινα που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Josh Levs, δεν θα είχε κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό αν δεν τύχαινε η απαγωγή και δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων, που ανέβασε το θερμόμετρο της εθνικιστικής έντασης στα ύψη και έδωσε την αφορμή που χρειαζόταν το Ισραήλ για να προχωρήσει σε επιχειρήσεις εντός των Παλαιστινιακών εδαφών εντοπισμού των εφήβων αλλά και ταυτόχρονης εκκαθάρισης των θυλάκων της Χαμάς.

Όταν στις 30 Ιουνίου τα πτώματα των άτυχων εφήβων εντοπίστηκαν και κάθε ελπίδα επιστροφής τους σβήστηκε οριστικά, η χώρα έπεσε σε βαρύ πένθος. Η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγόρησε ευθέως την Χαμάς για το συμβάν, ενώ η Χαμάς αν και δεν ανέλαβε την ευθύνη δεν καταδίκασε την τριπλή απαγωγή- μάλλον το αντίθετο. Οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε αντίποινα, κατεδαφίζοντας κατοικίες υπόπτων και προχωρώντας σε συλλήψεις στη Δυτική Όχθη και σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν με δεκάδες εκτοξεύσεις ρουκετών στα εδάφη του Ισραήλ και συγκρούστηκαν στους δρόμους με Ισραηλινά στρατεύματα.

Την Τρίτη, 8 Ιουλίου, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Moshe Ya’alon δήλωσε ότι η επιχείρηση ενάντια στη Χαμάς “μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών.” Ταυτόχρονα ο Ισραηλινός στρατός ενισχυόταν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Σύμφωνα με έναν άλλον αναλυτή του CNN, τον Ben Wedeman, θα πρέπει πράγματι να αναμένουμε κλιμάκωση των επιχειρήσεων, ίσως όχι στο επίπεδο του 2012 ή του 2008-2009, αλλά “σίγουρα τα σύννεφα πολέμου έχουν σκοτεινιάσει πάνω από τον ουρανό της Γάζα και η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη”

Θα ξεσπάσει μια “3η Ιντιφάντα”;

Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί τόσο στην περιοχή όσο και στα διεθνή μέσα. Ο όρος “Ιντιφάντα” (τίναγμα ή Εξέγερση) παραπέμπει στις δυο προηγούμενες ένοπλες εξεγέρσεις των Παλαιστινίων ενάντια στους Ισραηλινούς. Η Πρώτη Ιντιφάντα ξεκίνησε το 1987 και έπαυσε το 1993 με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Όσλο. Η Δεύτερη Ιντιφάντα διήρκησε πέντε χρόνια, από το 2000 έως το 2005.

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι βλέπουν την ιντιφάντα ως την συνεχή αντίσταση των Παλαιστινίων στην εξουσία των Ισραηλινών. Ένας ηγέτης της Χαμάς, ο Μουσίρ Αλ Μασρί, βουλευτής του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, ανήρτησε στο Facebook ότι “Το αίμα των μαρτύρων μας είναι πολύτιμο…αποτελεί το καύσιμο για την ιντιφάντα και την αντίσταση”

Ο ελληνικός Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό “ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ” έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 10/7 έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία καταγγέλλοντας τη “συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού” από το “Ισραηλινό απαρτχάιντ,” καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να “πάψει τη στρατηγική συμμαχία με το ισραηλινό κράτος-τρομοκράτη”.

Οδηγούμαστε όμως σε πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας;

Σύμφωνα με τον αναλυτή του CNN, Ben Wedeman, αν και δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, μάλλον όχι. Ο λόγος είναι η διάσπαση των Παλαιστινίων αλλά και η εξάντληση της Παλαιστινιακής οικονομίας στην περιοχή. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν οφέλη στις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ που επιφέρουν με τη σειρά τους αεροπορικές επιδρομές με σημαντικές απώλειες σε αμάχους και υποδομές. Μάλιστα, η οικονομική κατάσταση των κοινοτήτων στην περιοχή είναι σε αβυσσαλέο επίπεδο, μετά την καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που οδηγούσαν στην Αίγυπτο, που ενίσχυαν τις εμπορικές δραστηριότητες και τον ανεφοδιασμό της Γάζας.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας θα ήθελαν να δουν μια μακρόχρονη ειρήνευση στην περιοχή, κρίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος. Είναι σε διαρκή επαγρύπνηση από το 2006, που η Χαμάς ανήλθε στην εξουσία και η Γάζα αποκλείστηκε από το Ισραήλ. Η καθημερινότητα είναι εξαιρετικά δυσχερής…η πλειονότητα των κατοίκων δεν έχουν προοπτική να βρουν δουλειά, δυσκολεύονται να επιβιώσουν και όπως ο Ben Wedeman εκτιμά “λίγοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το ξέσπασμα βίας.”

Υπάρχουν εκκλήσεις για ειρήνευση;

Πράγματι, ειδικά από την πλευρά των Ισραηλινών, πληθαίνουν οι αντιρατσιστικές φωνές που θέλουν να παύσουν οι επιθέσεις μίσους και από τις δυο πλευρές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι “δεν θα επιτρέψει σε εξτρεμιστές – από όποια πλευρά και αν προέρχονται- να αιματοκυλίσουν την περιοχή”. Η έκκληση του όμως την Κυριακή που μας πέρασε, για την διενέργεια διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Αράβων ηγετών δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, τώρα που η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη με εικόνες νεκρών αμάχων, ακόμη και παιδιών να κατακλύζουν τα Μέσα.

Πού οδηγούνται οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή;

Παραμένει ασαφές κατά πόσο θα σημειωθεί μια ουσιαστική πρόοδος στις διεργασίες ειρήνευσης στην περιοχή, που διεξάγονται ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.

Όσο περνάει ο καιρός, οι στόχοι των δυο πλευρών μάλλον αποκλίνουν παρά συγκλίνουν. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί βλέπουν ως ρεαλιστική λύση αυτή των δυο κρατών, όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Dialog. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης των τριών ισραηλινών εφήβων, μόλις το 30% των Παλαιστινίων συμφωνούσε με αυτήν την λύση. Έξι στους δέκα Παλαιστινίους θεωρεί ότι σε βάθος πενταετίας θα έπρεπε να διεκδικήσουν ολόκληρη την “ιστορική Παλαιστίνη, από το ποτάμι έως τη θάλασσα”. Η πλειονότητα αυτών όμως, προτιμούν μη βίαιες μεθόδους “συλλογικής αντίστασης” και δεν συντάσσονται με τη Χαμάς. Προς το παρόν όσοι αντιτίθενται στη βία περιμένουν να καταλαγιάσει η οργή και να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις και οι βιαιότητες που κυριαρχούν στην περιοχή.

Πώς η κατάσταση στη Γάζα επηρεάζεται από τις αναταραχές σε Ιράκ, Συρία και Αίγυπτο;

Για τον Ben Wedeman, η σύγκρουση δεν είναι τωρινή και έχει τις ρίζες της βαθιά στο χρόνο, 100 χρόνια πίσω, όταν οι πρώτοι Σιωνιστές έποικοι εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη. “Είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε ένα μακροσκελές βιβλίο.” Η κατάσταση επηρεάζεται σίγουρα από την ρευστότητα στη Μέση Ανατολή, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό εσωτερικό πρόβλημα.

Η πολιτική και στρατιωτική διοίκηση του Ισραήλ ανησυχεί ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την κατάσταση ειδικότερα στη Δυτική Όχθη. Αντιλαμβάνονται ότι η αστάθεια εκτός του Ισραήλ, μπορεί να καθρεφτιστεί με αντίστοιχη αστάθεια εντός του Ισραήλ και εντός των περιοχών που ελέγχονται από αυτό.

Έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή φθάσει σε ένα σημείο καμπής;

Σύμφωνα με άλλο αναλυτή του CNN, τον Jethro Mullen, μάλλον έχουμε πολλά να δούμε στη συνέχεια. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι τα σύννεφα πολέμου μαζεύονται πάνω από τη Γάζα και ενδεχομένως να προκαλέσουν καταιγισμό γεγονότων. Όμως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η βία δεν θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε ορισμένες περιοχές της Ιερουσαλήμ, μετά την ειδεχθή δολοφονία του Παλαιστινίου εφήβου που κάηκε ζωντανός από ισραηλινούς εξτρεμιστές την περασμένη βδομάδα, οι αναταραχές δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να εξαπλώνονται. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Wolf Blitzer, o Παλαιστινιακός λαός φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα και η Χαμάς αποδυναμώνεται μετά από χρόνια κακής διακυβέρνησης και το γεγονός ότι δεν έχει πλέον σημαντική υποστήριξη από την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Τι είναι πιθανό να συμβεί στη συνέχεια;

Ο Wedeman εκτιμά ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον για αρκετές μέρες αν όχι εβδομάδες.

Σήμερα το πρωί εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε ότι η Χαμάς διαθέτει οπλοστάσιο περίπου 10.000 ρουκετών. Σε κάποιο στάδιο αυτές θα εξαντληθούν, όμως μέχρι στιγμής το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πιστεύει ότι έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το ένα δέκατο των αποθεμάτων τους οπότε οι εκτοξεύσεις ρουκετών θα συνεχιστούν.

Το Ισραήλ επισημαίνει ότι έχει δύο στόχους σε αυτή την αποστολή, την οποία αποκαλούν «Operation Protective Edge.» Ο πρώτος είναι να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ, και ο δεύτερος είναι να χτυπήσουν τη Χαμάς.

Αλλά η Χαμάς δεν είναι απλά μια στρατιωτική οργάνωση: είναι μια πολιτική οργάνωση που κυβερνά στη Γάζα. Διοικεί τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις κλινικές, έτσι τι σημαίνει να χτυπήσει κανείς τη Χαμάς; Στο παρελθόν, το Ισραήλ είχε εκφραστεί ανοιχτά για την καταστροφή της Χαμάς, όμως κανείς στη Γάζα δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ένας λογικός ή ρεαλιστικός στόχος.

Υπό αυτό το πλαίσιο , οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μέρες ή εβδομάδες. Το 2009 ο πόλεμος διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Ο Wedeman δεν νομίζει ότι αυτό θα πάει μακρυά, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά.

Ποια η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας;

Δεν είναι απολύτως σαφές. Στο παρελθόν η Αίγυπτος είχε κάποια επιρροή στη Χαμάς, αλλά αυτή δεν υφίσταται επί του παρόντος. Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Αμπντελ Φατάχ ελ-Σίσι είναι εξαιρετικά εχθρικός προς τη Χαμάς, η οποία είναι η Παλαιστινιακή παραφυάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία έχει ανελέητα πολεμήσει στην επικράτεια του. Έτσι θα ρίξει κροκοδείλια δάκρυα αν δει τη Χαμάς, να ηττείται στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, και δεν διαπραγματεύονται ανοιχτά με τους ηγέτες της. Και ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι στην προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση εκεί.

Η τουρκική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί καλές σχέσεις με τη Χαμάς, και αξιοπρεπείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, είναι επομένως μία από τις δυνάμεις που θα μπορούσε να μεσολαβήσει για την εξομάλυνση της κατάστασης. Αλλά ακόμη δεν διαφαίνεται ότι έχει την πρόθεση να δράσει επί του παρόντος. (Ενδεχομένως λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην Τουρκία)

Έτσι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διεθνής κοινότητα θα εμπλακεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Υπάρχουν βέβαια πολλές άλλες εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή : στο Ιράκ, στην Συρία, στη Λιβύη.

Η Γάζα και το Ισραήλ είναι μια παλιά διαμάχη που έχει απογοητεύσει πολλούς πιθανούς ειρηνοποιούς κατά το παρελθόν, και για αυτό τρομάζει πολλούς άλλους που ενδέχεται να κάνουν σχέδια ενεργής ανάμειξης στο μέλλον.

Μετάφραση-Eπιμέλεια onalert.gr
Πηγές: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Τύμπανα» πολέμου σε Ισραήλ – Παλαιστίνη

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Ο Ομπάμα ζητάει λογική και αυτοσυγκράτηση

Η Παλαιστίνη στη μέση των τουρκο- ισραηλινών σχέσεων