Iron Dome: Αγόρασε τελικά την ισραηλινή πυραυλική ασπίδα η Σαουδική Αραβία;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχει αγοράσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome από το Ισραήλ και εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας για ευρεία στρατιωτική συνεργασία με το εβραϊκό κράτος.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την ιστοσελίδα ειδησεογραφίας των Al-Khaleej Online , αποκαλύπτει από υψηλού επιπέδου διπλωματικές πηγές, ότι η Σαουδική Αραβία, έχει αγοράσει το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε για να εντοπίσει και να καταστρέψει εισερχόμενους πυραύλους μικρού βεληνεκούς και πυροβολικό, μετά τις συνομιλίες που διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις τριμερείς συναντήσεις στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πώληση του Iron Dome αντικατοπτρίζει τη θέρμανση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση της έκθεσης από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, ενώ επίσης δε δόθηκαν λεπτομέρειες για τη συμφωνία, όπως ο αριθμός των μονάδων ή το κόστος αγοράς, που υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση αναφέρει, ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και οι μπαταρίες θα χρησιμοποιηθούν στα νότια σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, ενώ από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί την διέψευσαν.

Ωστόσο δεν είναι μυστικό ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια διακρατικής προσέγγισης, επιδιώκεται η ευρεία στρατιωτική συνεργασία με την ανταλλαγή πληροφοριών και δημοσίων όπλων και αμυντικών συμφωνιών, έχοντας ως κοινό αντίπαλο το Ιράν.

Και αυτό γιατί η άμυνα Σαουδικής Αραβίας στα σύνορά της με την Υεμένη, από όπου οι αντάρτες του Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ισραήλ, προχωρούν σε αυξανόμενες επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ριάντ και άλλων στόχων υψηλής προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας, όπως οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Aramco.

Με πληροφορίες από: i24News , Haaretz