Αρχίζει η μεγαλύτερη αντιπυραυλική άσκηση στο Ισραήλ. Καταφθάνουν αμερικανικά στρατεύματα

Αρχισαν να καταφθάνουν στο Ισραήλ – αν δεν είναι ήδη  όλα εκεί – τα αμερικανικά στρατεύματα και ο εξοπλισμός που θα συμμετάσχουν στην κοινή αντιπυραυλική -αντιαεροπορική άσκηση»Austere Challenge 2012″ (AC12) .Πρόκειται για την «μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της  μακροχρόνιας στρατιωτικήςσχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ.» όπως τονίστηκε αρμοδίως.

Η άσκηση για την οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακριβείς ημερομηνίες θα ξεκινήσει εντός του μηνός ή στις αρχές του Νοεμβρίου  και θα είναι διάρκειας περίπου 3 εβδομάδων. Εξελίσεται δε σε μια περίοδο που  οι συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις στη Συρία και γενικά η κινητικότητα στη Μέση Ανατολή, είναι στο φόρτε τους.

Στα στρατιωτικά γυμνάσια θα συμμετάσχουν περίπου χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες από το έδαφος του ΗΠΑ - συνολικά οι συμμετέχοντες αμερικανοί είναι  3.500.

Το ισραήλ εμπλεκει περιπου 1.000 στρατιωτικούς
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν πλήθος από αντιπυραυλικά συστήματα και ένα αμερικανικό πλοίο αντιπυραυλικής άμυνας με το σύστημα Aegis.θα απαντήσει στις επιθέσεις από διάφορες πλευρές, όπως προβλέπει το σενάριο- μάλλον θα βρίσκεται στην Αν Μεσόγειο.

Από ισραηλινής πλευράς αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το αντι-βαλλιστικό πυραλικό σύστημα Arrow, που αναπτύχθηκε από κοινού από τους δύο συμμάχους..

Οι Αμερικανοί και Ισραηλινοι στρατιωτικοί αξιωματικοί οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την στρατιωτική άσκηση μέσω τηλεδιάσκεψης σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη είναι η 6η των προσχεδιασμένων ασκήσεων και ότι πρόκειται για μια αμυντική άσκηση.Επίσης οι Αμερικανοί αξιωματικοί δηλωσαν ότι η κοινή στρατιωτική άσκηση  δεν σχετίζονται με την πυρηνική κρίση του Ιράν, άλλες εξελίξεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής  ή τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ..

«Ενώ το σενάριο οδηγείται από τη συνολική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, AC12 δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός της επικαιρότητας», είπε αμερικανός αξιωματικός. »Θα προάγει την περιφερειακή σταθερότητα και να διασφαλιστεί ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα.»είπε .Από την πλευρά τους οι ισραηλινοί αξιμωτικοί  αφού σημείωσαν ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει οποιοδήποτε συμπέρασμα θέλει από την άσκηση και μόνο η κοινή άσκηση και εργασία αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα.

Η αντιπυραυλική στρατιωτική άσκηση σχεδιάζονταν να διοργανωθεί την άνοιξη αλλά αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο   εξαιτίας των διενέξεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Καποιοι απέδωσαν την αναβολή σε διαφωνίες ΗΠΑ -Ισραήλ.Οι αλλαγες στην αρχική άσκηση με το νέο σενάριο είναι ελάχιστες,ειπώθηκε.

«Συνολικά, η κλίμακα του εγχειρήματος και ο αριθμός των δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό είναι ουσιαστικά αμετάβλητος», είπε αρμόδιος. «Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι η ίδια, υπάρχει μόνο μια μειωμένη παρουσία των ΗΠΑ στο Ισραήλ.», πρόσθεσε.»Οι αριθμοί άλλαξαν λίγο, κυρίως για την εφοδιαστική και άλλη υποστήριξη,» είπε ισραηλινλος αξιωματούχος.Το συνολικό κόστος της γιγαντιαίας άσκησης  είναι περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια, με το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να φθάνει στα 30 εκατ. δολαρια..