Ισραήλ-ΗΠΑ ξεκίνησαν τη «μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία τους»

 Ισραήλ και ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, «τις πιο σημαντικές» αυτού του είδους στην ιστορία των δύο χωρών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.
   «Πρόκειται για τις πιο σημαντικές ασκήσεις αεράμυνας που έχουν γίνει από κοινού από τους δύο στρατούς», υπογράμμισε ο στρατός διευκρινίζοντας ότι οι ασκήσεις έχουν την κωδική ονομασία «Austere Challenge 2012».
   «Οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις είχαν αρχίσει να σχεδιάζονται πριν δύο χρόνια και δεν πρόκειται για μια απάντηση σε συγκεκριμένα γεγονότα στην περιοχή», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
   Οι ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν 3 εβδομάδες και σε αυτές θα πάρουν μέρος 3.500 αμερικανοί στρατιώτες και 1.000 ισραηλινοί.
   Οι στρατιωτικές ασκήσεις έχουν στόχο να «βελτιώσουν τη αντιπυραυλική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών και να «προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο αμερικανός στρατηγός Κρεγκ Φράνκλιν που ηγείται των ασκήσεων μαζί με τον ισραηλινό στρατηγό Νιτζάν Νουριέλ. 

«Ναι στις συνομιλίες με Ιράν»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε σήμερα ότι θα χαιρέτιζε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, αν στόχος τους ήταν να εμποδίσουν τα σχέδια της Τεχεράνης να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.
   Πάντως ο Γιαλόν σημείωσε ότι πιστεύει τη διάψευση του Λευκού Οίκου σχετικά με το άρθρο της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο Ουάσινγκτον και Τεχεράνη έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν να έχουν διμερείς συνομιλίες.
   «(Το Ισραήλ) δεν είναι αντίθετο σε αυτό», δήλωσε ο Γιαλόν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των συνομιλιών. «Αν το Ιράν σταματήσει τα σχέδιά του για την κατασκευή πυρηνικού όπλου ως αποτέλεσμα των άμεσων επαφών του με τις ΗΠΑ, θα είμαστε οι πρώτοι που θα τις χαιρετίσουμε».
   Ο ισραηλινός αντιπρόεδρος όμως πρόσθεσε ότι απ’ όσο γνωρίζει το Ισραήλ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι αντίθετος στις άμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. «Πιστεύω τη διάψευση του Λευκού Οίκου», υπογράμμισε ο Γιαλόν.
   Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το θέμα.
   Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν από την πλευρά του μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού επεσήμανε ότι ελπίζει οι πληροφορίες των New York Times να μην είναι σωστές.
   «Οι Ιρανοί έχουν πει ψέματα επανειλημμένα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), στην Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) και στους διεθνείς μεσολαβητές», δήλωσε ο Λίμπερμαν.
   Ο ίδιος εκτίμησε ότι μοναδικός στόχος του Ιράν από τις ενδεχόμενες άμεσες συνομιλίες θα είναι να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. «Αλλά αν βλέπουμε ότι (οι κυρώσεις) έχουν αποτέλεσμα, γιατί να τις χαλαρώσουμε;», διερωτήθηκε.
   Η εφημερίδα New York Times σε άρθρό της που ανήρτησε αργά το Σάββατο στην ηλεκτρονική της σελίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δεν κατονομάζει, έγραψε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφωνούν να συμμετάσχουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
   Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα μυστικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και το Ιράν επέμεινε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.