Ισραήλ: Βήμα προς επικίνδυνη κατεύθυνση η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποτελεί ένα βήμα προς μία «πολύ επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δημοσιογράφους.

«(Η συμφωνία) όχι μόνο αφήνει στο Ιράν μία εκτεταμένη πυρηνική υποδομή, αλλά δεν προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας ούτε μίας ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης, επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρισης για να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου… και επιτρέπει επίσης στο Ιράν να συνεχίσει την έρευνα και την ανάπτυξη ώστε να κατασκευάσει νέες και πιο αποδοτικές συσκευές φυγοκέντρισης», πρόσθεσε ο Μαρκ Ρεγκέβ.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε τη νύκτα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα απειλεί την επιβίωση του Ισραήλ, συγκαλεί εκτάκτως εντός της ημέρας το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του εκστρατείας κατά του ενδεχόμενου κατάληξης σε συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δίστασε, αψηφώντας τον Λευκό Οίκο, να παρουσιασθεί ενώπιον του αμερικανικού Κονγκρέσου στις 3 Μαρτίου και να καταφερθεί κατά της διαπραγματευτικής διαδικασίας του σχήματος «5+1» με την Τεχεράνη. Το γεγονός αυτό επιδείνωσε δραματικά τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγες ώρες μετά την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας στη Λωζάνη για να τού πει ότι αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο προς μία μακροπρόθεσμη λύση που αποκλείει για το Ιράν όλους τους δρόμους προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

«Αυτή η συμφωνία θα νομιμοποιήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα ενισχύσει την οικονομία του και θα αυξήσει την ιρανική επιθετικότητα και τον τρόμο στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Θα αυξήσει τους κινδύνους της πυρηνικής διασποράς στην περιοχή, καθώς και τους κινδύνους ενός τρομακτικού πολέμου», απάντησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.