Ισραήλ: Επιχείρηση «Σκούπα» κατά Παλαιστινίων ηγετών

Η επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «θα συνεχισθεί μέχρι να επιτύχει το στόχο της (…) αυτό μπορεί να πάρει καιρό», προειδοποίησε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.Πρόσθεσε πως η σύγκρουση θα μπορούσε να συνεχιστεί και κατά το σχολικό έτος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο στόχαστρο οι ηγέτες της Χαμάς, εντός και εκτός συνόρων

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, προειδοποίησε τη Χαμάς ότι οι ηγέτες της στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσουν στόχο για το Ισραήλ. «Πρέπει να ξέρουν ότι θα τους κυνηγήσουμε», είπε. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε χθες έναν από τους ταμίες της Χαμάς, τον Μοχάμεντ αλ-Ουλ, στην πόλη της Γάζας, συνεχίζοντας έτσι τις στοχευμένες δολοφονίες αξιωματούχων της ισλαμικής οργάνωσης. Ο Μοχάμεντ αλ-Ουλ «ήταν ένας από τους σημαντικούς δρώντες μεταξύ των προσώπων της Χαμάς που συνδέονται με δραστηριότητες μεταφοράς χρημάτων που κατευθύνονται για την κατασκευή τρομοκρατικών υποδομών στη Γάζα όπως οι σήραγγες, και για τον λόγο αυτόν ήταν ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αριέ Σαλικάρ. Σκοτώθηκε από μία αεροπορική επιδρομή ενώ βρισκόταν στη συνοικία βόρεια Ριμάλ μέσα σε πολιτικό αυτοκίνητο.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε την Πέμπτη τρεις αξιωματούχους των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Την προηγούμενη Τρίτη, είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τον επικεφαλής των αλ-Κάσαμ, Μοχάμεντ Ντέιφ. Η σύζυγός του και δύο παιδιά σκοτώθηκαν. Οι αλ-Κάσαμ διαβεβαίωσαν πως ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ζωντανός. Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Παλαιστίνιοι βουλευτές κατηγορούν το Ισραήλ για ένα αντιδημοκρατικό κύμα καταστολής

Παλαιστίνιοι βουλευτές κατηγορούν το Ισραήλ για ένα αντιδημοκρατικό κύμα καταστολής εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, με δεκάδες εκλεγμένους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να έχουν συλληφθεί, να αντιμετωπίζουν έρευνες ή περιορισμούς στις κινήσεις τους.

Από τους 84 εκλεγμένους Παλαιστίνιους κοινοβουλευτικούς από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 2006 οι 36 βρίσκονται σήμερα στις φυλακές του Ισραήλ τα δύο τρίτα εξ αυτών υπό το καθεστώς που είναι γνωστό ως «διοικητική κράτηση» και σημαίνει ότι δεν τους κοινοποιούνται τα στοιχεία σε βάρος τους.
Το κύμα συλλήψεων είναι από τα πιο σκληρά σε βάρος εκλεγμένων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα και προστίθενται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Αραβοϊσραηλινούς κοινοβουλευτικούς, τα μέλη της Κνέσετ. Η Χαλίντα Τζαράρ, μια βουλευτίνα από τη Ραμάλα, είπε ότι την ξύπνησαν Ισραηλινοί στρατιώτες τα χαράματα της Τετάρτης και της είπαν ότι έχει στη διάθεσή της 24 ώρες να εγκαταλείψει την πόλη και να μετακινηθεί στην Ιεριχώ, στην έρημο.

Ο στρατός του Ισραήλ κατηγορεί τη Τζαράρ, μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης —ένα κόμμα που έχει ένοπλο βραχίονα, τον οποίο οι ισραηλινές αρχές θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση— «υποκινεί ενεργά βίαιες ενέργειες εναντίον του Ισραήλ».

Ο Μπάσελ Γάτας, μέλος του αριστερού κόμματος Μπαλάντ και ο ένας από τους κοινοβουλευτικούς που ταξίδεψαν στο Κατάρ, είπε πως πήγε στη χώρα αυτή για να μιλήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα και να δώσει επίσης άλλες συνεντεύξεις. Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδεικνύει δυσανεξία στην κριτική. «Είτε στο Ισραήλ ή στα κατεχόμενα, (οι Ισραηλινοί) αδυνατούν να ανεχθούν την παρουσία Αράβων κοινοβουλευτικών που είναι ενεργοί και επικριτικοί» έναντι της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης, τόνισε.

Τελευταία νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων:
-Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 2.122 από την αρχή του πολέμου στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
-Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε 16 επιθέσεις και πως από τα μεσάνυχτα της Κυριακής καμιά ρουκέτα δεν εκτοξεύθηκε εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη Λωρίδα της Γάζας.
-Δύο τεμένη στο Μπέιτ Χανούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στην πόλη της Γάζας καταστράφηκαν στη διάρκεια αυτών των ισραηλινών επιδρομών, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Το Ισραήλ δέχθηκε επιθέσεις και εκτός Παλαιστινιακών εδαφών

Ρουκέτες ερρίφθησαν χθες από τη Συρία και έπληξαν την πλευρά των κατεχομένων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός χωρίς να αναφέρει αν υπήρξαν θύματα. «Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες ερρίφθησαν από τη Συρία και έπληξαν διαφορετικά σημεία των Υψιπέδων του Γκολάν», αναφέρει ανακοίνωση του στρατού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, ο δράστης των ρίψεων αυτών δεν είναι γνωστός μέχρι στιγμής και ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε στα πυρά αυτά.

Τον Ιούλιο μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Συρία είχε οδηγήσει τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίσει θέσεις του συριακού στρατού. Τον Ιούνιο, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά συριακών στρατιωτικών στόχων, μετά τον θάνατο ενός ισραηλινού εφήβου σε διασυνοριακή επίθεση — όπως την χαρακτήρισε το εβραϊκό κράτος– από τις πιστές δυνάμεις στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Το Σάββατο, μια ρουκέτα που ερρίφθη από τον Λίβανο έπληξε το βόρειο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ζημιές, μια ενέργεια για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Το Ισραήλ δεν απάντησε μετά τη ρίψη της ρουκέτας αλλά εξέφρασε «έντονη διαμαρτυρία» στη UNIFIL, τη δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα για τον θάνατο 4χρονου

Τρείς υψηλόβαθμοι διοικητές της Χαμάς νεκροί

Το Ισραήλ δικαιολογεί την «εκκαθαριστική» επιχείρηση κατά της Χαμάς