Ισραήλ προς Τουρκία: Την επόμενη φορά θα απαντήσουμε με πράξεις κι όχι λόγια

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ (NSC) συνιστά πως το Τελ Αβίβ εφόσον δεχθεί εκ νέου τα πυρά της πύρινης ρητορικής του Ερντογάν να υπάρξει αντεπίθεση «έργων κι όχι λόγων». Μεταξύ άλλων ζητείται ο περιορισμός της δράσης του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αραβικού Al Monitor, το ΝSC συνέστησε ότι, εάν ο Ερντογάν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, τότε το Τελ Αβίβ θα πρέπει να ανταποκριθεί «με πράξεις και όχι λόγια».

Ένα, μάλιστα, από τα βήματα που πρότεινε είναι να περιοριστεί η δράση του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), του οποίου το γραφείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και βοηθά τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με νόμο του 2008, το NSC λειτουργεί στο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Meir Ben-Shabbat υπό την καθοδήγησή του και ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Επειδή ο επικεφαλής του NSC υπηρετεί επίσης ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, η πρόταση να επιστρέψουν «τα πυρά» προς τον Ερντογάν προέρχεται από την αμυντική υπηρεσία που βρίσκεται πλησιέστερα στον Νετανιάχου.