Ισραήλ: Ρεκόρ εξαγωγών για την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία – ΦΩΤΟ

Ρεκόρ εξαγωγών, το 2017, για την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε το Υπουργίο Εθνικής Άμυνας.

Οι ισραηλινές πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν δραματικά – κατά 41,5% – από το 2016 στο 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης μίας μεγάλη πώληση αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στην Ινδία.

Οι εξαγωγές στον τομέα της άμυνας έφεραν πέρυσι 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια του 2016 και τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα από κάθε άποψη, το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στη σκληρή δουλειά της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασία και της αμυντικής βιομηχανίας μας και λόγω αρκετών συμφωνιών με ξένες χώρες», ανέφερε σε δήλωσή του ο Υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Αυτή η δραματική αύξηση μπορεί να αποδοθεί και στις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας, κατά το παρελθόν έτος, για την απελευθέρωση της βιομηχανίας όπλων και την διευκόλυνση της πραγματοποίησης εξαγωγών για τις εταιρίες του κλάδου.

Ο επικεφαλής της της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασία, Μισέλ Μπεν-Μπαρούχ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει παρόμοια επίπεδα αμυντικών εξαγωγών και το 2018.

Η Ασία παρέμεινε η μεγαλύτερη προορισμός των ισραηλινών εξαγωγών στον τομέα της άμυνας, αντιπροσωπεύοντας το 58% των πωλήσεων το 2017. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι πελάτες του Ισραήλ. Η Αφρική, η οποία είδε μια δραματική αύξηση στις πωλήσεις όπλων το 2016, το 2017 αποτελεί μόλις στο 5% των εξαγωγών.

Το Ισραήλ αύξησε σημαντικά την πώληση πυραύλων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται στην αεράμυνα – το 2017. Αυτές οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο πάνω από 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των πωλήσεων όπλων του Ισραήλ.

Αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να πιστωθεί στην πώληση 630 εκατομμυρίων δολαρίων του συστήματος πυραυλικής άμυνας Barak 8 του Ισραήλ στην Ινδία, αλλά ο Μπεν-Μπαρούχ τόνισε ότι «δεν είναι μόνο ο Barak 8, αλλά και αρκετές άλλες συμφωνίες».

Τα ραντάρ και τα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου αντιπροσώπευαν το 17% των πωλήσεων. Τα προϊόντα κυβερνοπολέμου και τα drones – δύο προϊόντα του Ισραήλ που είναι ίσως τα πιο φημισμένα – ανέρχονταν σε μόλις το 5% και 2% αντίστοιχα επί του συνόλου.

Ο Μπεν-Μπαρούχ δήλωσε ότι οι περισσότερες εξαγωγές του Ισραήλ προέρχονται από τους μεγαλύτερους εργολάβους – όπως η Rafael, την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία και την Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία – και όχι από τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Πηγή The Times of Israel.