Ισραήλ: Στην Ιερουσαλήμ και η πρεσβεία της Γουατεμάλας

Η Γουατεμάλα άνοιξε στις 16 Μαΐου Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτή.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της πρεσβείας, η οποία στεγάζεται σε κτίριο της Δυτικής Ιερουσαλήμ. 


Το 1959, η Γουατεμάλα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, αλλά στη συνέχεια την μετέφερε στο Τελ Αβίβ, ύστερα από τη διεθνή απόρριψη Ισραηλινών αξιώσεων για την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανέτρεψε δεκαετίες αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και βάζοντας μπροστά σχέδια να μετακομίσει εκεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ.

Η αμερικανική πρεσβεία εγκαινιάστηκε επίσημα στη Ιερουσαλήμ σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχε μεγάλη αμερικανική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων οι Ιβάνκα Τραμπ και Τζάρεντ Κουσνέρ, και ισραηλινοί ηγέτες.

Η Γουατεμάλα είναι το πρώτο έθνος μετά τις ΗΠΑ που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στις 24 Δεκεμβρίου 2017.

Με πληροφορίες από The Times of Israel.