Ισραήλ: 2.500 στρατιώτες για τον εντοπισμο των εφήβων

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σήμερα την απαγωγή των τριών Ισραηλινών, καταγγέλλοντάς την όπως τις «ισραηλινές παραβιάσεις που επακολούθησαν», σε επίσημη ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Μαχμούντ Αμπάς ότι υπολογίζει στη βοήθειά του για τον εντοπισμό των τριών εφήβων, ενώ ο στρατός διεξάγει μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή της Χεβρώνας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2.500 στρατιωτών, τη μεγαλύτερη στη Δυτική Όχθη μετά το τέλος της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης το 2005. Η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης έχει αποκλειστεί.


Έρευνες σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των τριών εφήβων (Reuters)

«Ελπίζω ότι μπορώ να υπολογίζω στη βοήθειά σας για τον εντοπισμό των εφήβων που απήχθησαν. Οι απαγωγείς προέρχονται από μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και εκεί επέστρεψαν» μετά την απαγωγή, δήλωσε ο Νετανιάχου στον Αμπάς κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. Είναι η πρώτη απευθείας πολιτική επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από το 2012.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των τριών εφήβων που πιστεύεται ότι απήχθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προειδοποιώντας ότι η απαγωγή των νέων μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

«Ανησυχούμε για την τύχη των τριών νέων που εξαφανίστηκαν … Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι τρεις τους απήχθησαν. Στην περίπτωση αυτή, καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή και καλούμε τους υπεύθυνους να τους απελευθερώσουν άμεσα, σώους. Το συμβάν αυτό σημειώθηκε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, είναι συνεπώς προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου είχε κατηγορήσει τη Χαμάς για την απαγωγή αυτή επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί τον Αμπάς «υπεύθυνο για κάθε επίθεση που προέρχεται από έδαφος που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο».

Στη Ραμάλα νωρίς σήμερα το πρωί ένας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, κατά τις έρευνες του στρατού για τον εντοπισμό των τριών Ισραηλινών που εξαφανίστηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη νότια Δυτική ‘Όχθη.

Ο Αχμεντ Αραφάτ επλήγη θανάσιμα από σφαίρα στο στήθος σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν, δήλωσαν γιατροί και πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Είναι ο πρώτος θάνατος στη διάρκεια ταραχών μετά την εξαφάνιση των ισραηλινών εφήβων. Ένας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο στρατός εισήλθε το πρωί στον καταυλισμό για να κάνει συλλήψεις στο πλαίσιο της επιχείρησής του για τον εντοπισμό των Ισραηλινών. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε θέσεις όπου πραγματοποιούνται «τρομοκρατικές δραστηριότητες», καθώς και τρεις αποθήκες και «εργαστήρια όπλων» στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, μετά τη ρίψη χθες δύο ρουκετών στο νότιο Ισραήλ.

Οι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ανακοίνωσε ο στρατός.

Στη Γάζα τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους ένα τρίχρονο παιδί, όταν ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν έξι διαδοχικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, δήλωσαν γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες.

‘Ρατσιστική εκστρατεία’

Η διοίκηση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση (ΟΑΠ) που συνεδρίασε χθες στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, κατήγγειλε τη «ρατσιστική» εκστρατεία και απέρριψε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Νετανιάχου, λέγοντας ότι η εξαφάνιση των τριών Ισραηλινών δεν είναι παρά «ένα πρόσχημα για την επέκταση της εποικιστικής δραστηριότητας».


Μαζική προσευχή Ισραηλινών για τον εντοπισμό των εφήβων (Reuters)

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη συμμαχία μεταξύ της Χαμάς και της ΟΑΠ, υπό την ηγεσία του Αμπάς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσής τους στις 23 Απριλίου. Μετά τη συμφωνία αυτή σχηματίστηκε στις 2 Ιουνίου η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συγκροτείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και υποστηρίζεται από τη Χαμάς.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, χαρακτήρισε «ανόητες» τις κατηγορίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Το τελευταίο 24ώρο επεκτείναμε την επιχείρησή μας και συλλάβαμε δεκάδες ακτιβιστές της Χαμάς», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αζίζ Ντουέικ , μέλος της Χαμάς, και ο βουλευτής Χασάν Γιουσέφ, από τους ιδρυτές του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν καταδίκασε την Κυριακή την απαγωγή των Ισραηλινών και εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο ενός επτάχρονου Παλαιστίνιου στη Γάζα, ο οποίος υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του σε ισραηλινή επιδρομή.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των ισραηλινών.


Θρήνος για το θάνατο του 7χρονου Παλαιστήνιου (Reuters)