Ισραήλ: «Τρίζει» η καρέκλα του Νετανιάχου – Πρόωρες εκλογές ενόψει

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του προσεχούς έτους, εκτιμούν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, νομοσχέδιο για τη διάλυση του κοινοβουλίου που θα παρουσιάσει αύριο η αριστερή αντιπολίτευση μπορεί να υιοθετηθεί με την υποστήριξη ενός μέρους της παρούσας πλειοψηφίας, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην περίπτωση αυτή, πρόωρες εκλογές ενδεχομένως να διεξαχθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2015, ενώ η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος λήγει τον Νοέμβριο του 2017.

Όλα τα μμε ανέφεραν σήμερα την εκδοχή αυτή, μετά το τελεσίγραφο του ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον υπουργό Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, αρχηγό του κεντροδεξιού κόμματος Γες Ατίντ.

Στη διάρκεια συνάντησης χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Νετιανάχου παρουσίασε μια σειρά αιτημάτων για να διατηρήσει την παρούσα κυβέρνηση, τα οποία ο Λαπίντ απέρριψε.

1. Ο πρωθυπουργός ζήτησε κυρίως το πάγωμα νομοσχεδίου του Λαπίντ για ΦΠΑ στο 0% για την αγορά κατοικίας.

2. Ο Νετανιάχου ζήτησε επίσης αύξηση άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων του αμυντικού προϋπολογισμού προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που προκλήθηκαν από τις 50 ημέρες πολέμου το καλοκαίρι στη Λωρίδα της Γάζας.

3. Ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι επικρίσεις του Λαπίντ για την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

4. Τέλος ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη του Λαπίντ για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προσδιορίζει τη χώρα ως «εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού» στο οποίο ο Λαπίντ αντιτίθεται όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, αρχηγός του κεντρώου κόμματος ΧάΤνουχα (Κίνημα).

«Είναι σαφές ότι είναι το τέλος της κυβέρνησης αυτής μετά την άρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ να δεχτεί μια τέτοια άνευ όρων παράδοση», υπογράμμισε ο σχολιαστής στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Το Γες Ατίντ είναι το δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, με 19 βουλευτές στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ το ΧάΤνουχα έχει έξι έδρες. Χωρίς την στήριξη των δύο αυτών κομμάτων, ο Νετανιάχου δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: REUTERS/Ronen Zvulun