Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Νέα εστία έντασης στη Μέση Ανατολή;

Το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, στο Γκολάν, και η οργάνωση ορκίζεται να εκδικηθεί. Είναι, όμως, σε θέση να το πράξει ; Οι Ισραηλινοί λένε όχι καιτεκμηριώνουν την άποψή τους στην απροθυμία του Ιράν, μέντορα της Χεζμπολάχ, να διαταράξει, εκ νέου, τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Μετά το απειλητικό μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ σεΐχη Νασράλα, το Ισραήλ έπληξε στόχους της οργάνωσης στο Γκολάν, με ελικόπτερα, σκοτώνοντας έξι μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο Τζιχάντ Μουγνιγιάχ, γιος υψηλόβαθμου στελέχους της Ιμάντ Μουγνιγιάχ. Ο Ιμάντ Μουγκνιγιάχ έχει εμπλοκή σε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, στο παρελθόν, κατά αμερικανικών, γαλλικών και ισραηλινών στόχων. 

Οι Ισραηλινοί χαρακτηρίζουν, πάντως, το πλήγμα ως προληπτικό και, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τους, θεωρούν ότι αν και είναι πιθανό να υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά της Χεζμπολάχ, αυτή δεν θα είναι και τόσο σοβαρή, καθώς η σιιτική οργάνωση είναι αγκιστρωμένη στην Συρία, υποστηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ.

“Δεν πιστεύω πως η επίθεση έγινε για να βλάψει τη Χεζμπολάχ. Ήταν ένα προληπτικό χτύπημα, που στόχευε να περιορίσει τη δράση της οργάνωσης στα υψώματα του Γκολάν”, είπε ο υποστράτηγος Αμός Γιαλντίν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Γιαλντίν η Χεζμπολάχ δεν επιθυμεί να πλήξει το Ισραήλ, από τον νότιο Λίβανο, αλλά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας που υπάρχει στην Συρία, λόγω τζιχαντιστών, στην περιοχή του Γκολάν. “Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να δημιουργήσει υποδομές στο Γκολάν, θεωρώντας πως είναι πιο εύκολο να πλήξει από εκεί το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ μάχεται, δραστήρια, στην Συρία, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση Άσαντ, πολεμώντας το Μέτωπο αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος. Η Χεζμπολάχ θα συνεννοηθεί με το Ιράν, το οποίο δεν θέλει έναν νέο πόλεμο στην περιοχή”, είπε ο Ισραηλινός στρατηγός. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μίλησε για κυβέρνηση και όχι για καθεστώς Άσαντ και επί του προκειμένου, οι λέξεις ΄χουν την σημασία τους.

Έτσι, παρά τους λεονταρισμούς της Χεζμπολάχ και τις απειλές, μάλλον δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, καθώς το Ιράν βρίσκεται σε πορεία επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ, την οποία δεν θέλει να διαταράξει, ειδικά τώρα, καθώς, αυτή την στιγμή, σημαντικότερος εχθρός για την Τεχεράνη είναι το σουνιτικό Ισλάμ, παρά το Ισραήλ.

Πηγές: Jerusalem Post, Worldbulettin.
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert