Τα ισραηλινά AH-64D Apache οπλίζονται με πυραύλους ακριβείας «Spike» – ΒΙΝΤΕΟ

 Φωτογραφίες που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνουν και επισήμως ότι τα ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα AH-64D προσέθεσαν τα βλήματα «Spike» στο οπλοστάσιό τους.

Το πάνοπλο AH-64D του 113ου Σμήνους που φωτογραφήθηκε από τον Noam Menashe στην βάση Ραμόν με τα συγκεκριμένα βλήματα, υπόσχεται να κάνει τα «Saraph», τις «Οχιές», όπως αποκαλούνται τα ελικόπτερα του τύπου στο Ισραήλ, ακόμη πιο επικίνδυνα. Οι «Spike» της ισραηλινής Rafael ανήκουν στην κατηγορία βλημάτων ακριβείας ΝLOS (Non-Line Of Sight) διαθέτοντας εμβέλεια η οποία πιστεύεται ότι φθάνει τα 25 χλμ.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, οι βάρους 70 κιλών πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για άμεση εμπλοκή εγκλωβίζοντας τον στόχο πριν την εκτόξευση (Lock-on Before Launch, LOBL Mode) είτε για προσβολή από απόσταση, μέσω αυτόματης ναυτιλίας με συντεταγμένες από χειριστή ή σύστημα πρόσκτησης στόχου. Η διόρθωση ή κατεύθυνση της πορείας του πυραύλου σε πραγματικό χρόνο επιτυγχάνεται με την μετάδοση εικόνας στον χειριστή από την ηλεκτρο-οπτική κεφαλή αναζήτησης του «Spike» μέσω αμφίδρομου συνδέσμου ραδιοσυχνοτήτων.

Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στα συγκεκριμένα βλήματα να επιλέγουν στόχους ή και να ματαιώνουν την αποστολή αν ο χειριστής κρίνει ότι ο αρχικός στόχος δεν χρειάζεται πλέον να πληγεί. Η έκδοση NLOS των βλημάτων «Spike» μπορεί να λαμβάνει στοιχεία για τον στόχο από απομακρυσμένα συστήματα στόχευσης, π.χ drones, όπως και από τηλεχειριζόμενα συστήματα πρόσκτησης στόχου μέσω δικτύων ελέγχου και διοίκησης, με την «επικοινωνία» πυραύλου-χειριστή να γίνεται μέσω οπτικής ίνας για αποτελεσματική και ασφαλή αμφίδρομη επικοινωνία.

Δείτε τις ισραηλινές «Οχιές» σε εκπαίδευση χαμηλής ναυτιλίας να εμφανίζονται από το πουθενά στο βίντεο που ακολουθεί.