Ισραήλ: Αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας – Πάνω από 500 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι νεκροί

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ εξαπέλυσαν νυχτερινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εδώ και ώρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή, όπου ένα συγκρότημα κατοικιών ισοπεδώθηκε στη συνοικία Ταλ αλ-Χάουα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει πως αεροπορικό πλήγμα σε κτίριο της πόλης Μπέιτ Χανούν προκάλεσε θύματα.

Το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός πρωθυπουργός προανήγγειλε πως ξεκίνησε ένας μακρόχρονος και σκληρός πόλεμος, μετά την πρωτόγνωρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Χαρακτηρίζοντας τη Γάζα ως την «πόλη του Κακού», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Όλα αυτά τα μέρη στα οποία κρύβεται η Χαμάς (…) θα τα μετατρέψουμε σε ερείπια». «Λέω στους κατοίκους της Γάζας: Φύγετε από εκεί τώρα γιατί θα επιχειρήσουμε παντού με όλες μας τις δυνάμεις», προειδοποίησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τουλάχιστον 313 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων ένα παιδί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεταξύ των νεκρών είναι 20 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ 1.788 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Με πληροφορίες από: Al Jazeera, Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters