IDF: Πλημμυρίζει τα υπόγεια τούνελ της Γάζας με νερό για να «πνίξει» τη Χαμάς [vid]

Ένα βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα social media, το οποίο δείχνει τον στρατό του Ισραήλ (IDF) να «γεμίζει» τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα με θαλασσινό νερό.

Aν και το βίντεο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, το Ισραήλ έχει επιχειρήσει και σε προηγούμενες συγκρούσεις να σφραγίσουν ή να πλημμυρίζουν τα τούνελ της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης. Σύμφωνα με το ISW (Institute of War), ο IDF έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και χημικά αέρια για να «βγάλει» τους Παλαιστίνιους μαχητές από τις υπόγειες σήραγγες.

Ωστόσο, το να γεμίσει το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς με νερό ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τους Ισραηλινούς ομήρους. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς κρατά αιχμαλώτους τουλάχιστον 240 Ισραηλινούς στα υπόγειά της, από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Επίσης, το πρόβλημα με μια τέτοια επιχείρηση είναι ότι τα υπόγεια τούνελ δεν συνδέονται όλα μεταξύ τους. Επομένως, μόνο μερικές από τις σήραγγες στη βόρεια Γάζα θα γέμιζαν με νερό, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να έχουν εκκενωθεί από τους μαχητές της Χαμάς, υπό τον φόβο των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Δείτε το βίντεο:

Η Χαμάς παραδέχεται ότι διαθέτει δίκτυο μυστικών τούνελ, καταφυγίων και φρεατίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων στο υπέδαφος της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 45 χιλιομέτρων ενώ το εύρος του είναι από 6 ως 14 χιλιόμετρα.

Μερικές από τις σήραγγες είναι ενισχυμένες με μπετόν και ηλεκτροδοτούνται. Κατά μέσο όρο έχουν ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο, όμως μερικές είναι επίσης αρκετά μεγάλες για οχήματα. Για να αντέχουν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, μερικές βρίσκονται σε βάθος δεκάδων μέτρων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, πολλές είσοδοι των σηράγγων αυτών βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών ή σε τζαμιά.