Ισραήλ: Ανακτήθηκε η σορός του ομήρου Ιλάν Βάις από τη Γάζα

Ο Ιλάν Βάις / Φωτογραφία Hostages and Missing Families Forum

Το Ισραήλ ανέκτησε τη σορό του ομήρου Ιλάν Βάις από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Παράλληλα ανακτήθηκαν αντικείμενα που ανήκουν σε άλλο άτομο, η ταυτότητα του οποίου δεν μπορεί να αποκαλυφθεί προς το παρόν, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (Israel Defence Forces – IDF) η σορός ανακτήθηκε κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με την Σιν Μπετ, τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση των IDF αναφέρει:

«Το σώμα του Ίλαν Βάις, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος για 693 ημέρες στη Γάζα, ανακτήθηκε σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση του IDF και της ISA.

Ο Ίλαν ήταν από το κιμπούτς Μπε’έρι και έφυγε από το σπίτι του το πρωί της 7ης Οκτωβρίου για να ενταχθεί στην ομάδα έκτακτης ανάγκης του κιμπούτς. Δολοφονήθηκε και απήχθη από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της Σφαγής της 7ης Οκτωβρίου. Η σύζυγός του Σίρι, 54 ετών, και η κόρη του Νόγκα, 19 ετών, οδηγήθηκαν ως όμηροι στη Γάζα και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο του 2023».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ιλάν Βάις εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, που ανέφερε:

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την υποστήριξή μου στην οικογένεια Βάις και την κοινότητα του Κιμπούτς Μπε’έρι για την ανάκτηση του σώματος του ομήρου Ιλάν Βάις, αιωνία του η μνήμη.

692 ημέρες μετά την βάναυση απαγωγή του μαζί με τη σύζυγό του Σίρι και την κόρη τους Νόγκα, το σώμα του Ιλάν ανακτήθηκε σε κοινή επιχείρηση του IDF και της Σιν Μπετ. Μια στιγμή βαθιάς θλίψης, αλλά και ολοκλήρωσης.

Ο Ιλάν επέδειξε θάρρος και ευγενές πνεύμα όταν πολέμησε τους τρομοκράτες εκείνη τη σκοτεινή ημέρα. Με τον θάνατό του, έδωσε ζωή. Και από τότε, η οικογένειά του έχει επιδείξει εξαιρετική δύναμη στον αγώνα της για την επιστροφή του.

Οι φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς, φόνος, βασανιστήρια, απαγωγές, είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο κόσμος πρέπει να επιδείξει ηθική διαύγεια, να ασκήσει πίεση και να δράσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψει ο καθένας από αυτούς, οι ζωντανοί στην αγκαλιά των οικογενειών τους που τους αγαπούν, και οι πεσόντες να ταφούν με αξιοπρέπεια. Μέχρι και τον τελευταίο».