Ισραήλ: Ανταλλαγή πυρών στη βόρεια Γάζα παρά την εκεχειρία – «Τραυματίστηκαν αρκετοί στρατιώτες» ανακοίνωσαν οι IDF

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως μονάδες του στη βόρεια Γάζα δέχθηκαν πυρά από ένοπλους της Χαμάς, παραβιάζοντας την προσωρινή κατάπαυση πυρός που έχει συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν την τελευταία ώρα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, κοντά στα σημεία που σταθμεύσει ο στρατός στα βόρεια της Γάζας.

«Σε μία από τις περιπτώσεις ακούστηκαν και πυροβολισμοί κατά των ισραηλινών μονάδων. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ελαφρά αρκετοί στρατιώτες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο στρατός του Ισραήλ απάντησε στα πυρά που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, αλλά, όπως υποστηρίζει, παρέμεινε εντός των συμφωνημένων γραμμών της κατάπαυσης του πυρός.

Από την άλλη πλευρά, ο Emad Zaqout, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος στη Γάζα, είπε στο Al Jazeera ότι ισραηλινά drones πετούν πάνω από το Μπέιτ Χανούν και άλλες περιοχές στη βόρεια Γάζα. Επίσης, υποστήριξε ότι το ισραηλινό πυροβολικό άνοιξε πυρ στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Η Χαμάς λέει ότι είναι «δεσμευμένη στην εκεχειρία εφόσον ο εχθρός την τηρεί, και καλούμε τους μεσολαβητές να πιέσουν την κατοχική δύναμη να τηρήσει όλους τους όρους της εκεχειρίας στο έδαφος και στον αέρα».

Επίσης, λίγο νωρίτερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν βομβαρδισμούς κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις αρνήθηκαν ότι βομβάρδισαν θέσεις στο νότιο Λίβανο, καθώς και οι συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ έχουν «κωπάσει» στο πλαίσιο της προσωρινής εκεχειρίας με τη Χαμάς. Η συμφωνημένη κατάπαυση πυρός επεκτάθηκε για δύο ημέρες και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου.

Φωτογραφία αρχείου Reuters