Συρία: «Εκτός λειτουργίας» τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα [vid]

Πρώτη ενημέρωση: 14:50

Δεύτερη ενημέρωση: 15:44

Μια συνδυασμένη επίθεση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εναντίον στόχων στη Συρία εκδηλώθηκε λίγη ώρα μετά το μεσημέρι (12/10/2023). Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στόχος ήταν τα αεροδρόμια στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα δύο κύρια αεροδρόμια της Συρίας, αυτό της πρωτεύουσας Δαμασκού και εκείνο της βόρειας πόλης του Χαλεπίου, αφού οι «ταυτόχρονες» αεροπορικές επιδρομές «κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης των δύο αεροδρομίων, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας», τόνισε μια συριακή στρατιωτική πηγή σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το συριακό φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης Sham FM ανέφερε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις. Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε δύο ταυτόχρονες επιθέσεις στα δύο αεροδρόμια.

Πηγές ανέφεραν ότι οι επιδρομές στα αεροδρόμια έχουν σκοπό να διαταράξουν ιρανικές γραμμές ανεφοδιασμού προς τη Συρία. Ο ισραηλινές επιθέσεις γίνονται ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αναμενόταν να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε χώρες της περιοχής.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, σκοπός των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ήταν να μην είναι λειτουργικοί οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης στα δύο αεροδρόμια, ώστε να παρεμποδιστεί ο πιθανός ανεφοδιασμός της Χαμάς ή άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων από το Ιράν, μέσω της Συρίας.

Ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, που φέρονται να έχουν καταγράψει τις πρώτες στιγμές μετά τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ:

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Visegrad 24, η επίθεση εξαπολύθηκε μόλις λίγα λεπτά πριν προσγειωθεί αεροπλάνο από το Ιράν, στο οποίο φέρεται να επέβαινε – αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής – ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Αντί να προσγειωθεί, το αεροπλάνο επέστρεψε στην Τεχεράνη, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου