Ισραήλ: Έρευνα του ΟΗΕ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα – Η Χαμάς απορρίπτει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις απορρίπτουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους μέχρι τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της οργάνωσης Χαμάς. «Υπάρχει παλαιστινιακή εθνική απόφαση ότι δεν θα διεξαχθούν συνομιλίες για κρατούμενους ή συμφωνίες ανταλλαγής εκτός αν υπάρξει καθολικός τερματισμός της επίθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, η ‘Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητεί την έναρξη έρευνας από το Ισραήλ για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τις ένοπλες δυνάμεις του στη Γάζα. Σε ανακοίνωση που φέρει χθεσινή ημερομηνία, αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ λέει πως έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» σχετικά με τον θάνατο «11 Παλαιστινίων μη ένοπλων ανδρών» στην πόλη της Γάζας.

Πέθαναν προχθές, Τρίτη, το βράδυ κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού σε ένα κτίριο κατοικιών της πόλης όπου στεγάζονταν πολλές οικογένειες. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «ξεχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, στη συνέχεια πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 11 άνδρες (…) μπροστά στα μάτια μελών των οικογενειών τους», σύμφωνα με μαρτυρίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων EuroMed.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον θάνατο των 11 Παλαιστινίων, διευκρινίζει όμως πως «οι περιστάσεις των θανάτων είναι υπό επαλήθευση». «Οι ισραηλινές αρχές οφείλουν αμέσως να διεξαγάγουν ανεξάρτητη, εις βάθος και αποτελεσματική έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς», εκτιμά η οργάνωση. Προσώρας δεν υπάρξει κάποιο σχόλιο από τις ισραηλινές αρχές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters