Ισραήλ: H κυβέρνηση απαντά στις διαμαρτυρίες των Ενόπλων Δυνάμεων – Απετάχθη έφεδρος αξιωματικός της ΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέταξε έναν έφεδρο αξιωματικό στην πρώτη τιμωρητική απάντηση του στρατού στις διαμαρτυρίες εντός της τάξης των ενόπλων δυνάμεων απέναντι στη δικαστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο σμήναρχος «συμπεριφέρθηκε κατά παράβαση των οδηγιών του διοικητή του σώματος, με τρόπο ανάρμοστο για τον βαθμό του και το πόστο του», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. Δεν αναφέρει λεπτομερώς το όνομά του ή τις παραβάσεις.

Τριάντα επτά έφεδροι πιλότοι και πλοηγοί μιας μοίρας F-15 δήλωσαν την Κυριακή ότι θα παραλείψουν μια ημέρα εκπαίδευσης για να «αφιερώσουμε τον χρόνο μας στον διάλογο και τον προβληματισμό για χάρη της δημοκρατίας και της εθνικής ενότητας».

Ο ακροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει αλλαγές στο δικαστικό σώμα που θα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι αυτό θα αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ των εξουσιών, αλλά οι επικριτές θεωρούν τη μεταρρύθμιση ως μια προσπάθεια να καταργηθεί η δικαστική ανεξαρτησία.

Η διαμαρτυρία στις τάξεις του στρατού τάραξε τους Ισραηλινούς, οι οποίοι βλέπουν τον στρατό τους ως ένα χωνευτήρι που πρέπει να κρατηθεί μακριά από την πολιτική. Πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας στις εφεδρείες συμμετέχουν στην εκπαίδευση ως εθελοντές, χωρίς νομική υποχρέωση να συμμετάσχουν.

Στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΑΜ εν μέσω των διαδηλώσεων 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κατέφθασε σήμερα στο Ισραήλ, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ο υπουργός Όστιν ζήτησε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τον διαρκή στόχο δύο κρατών με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να απολαμβάνουν ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας, ευκαιριών, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας», ανέφερε το Πεντάγωνο για τη συνάντηση του Όστιν με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Ισραηλινοί διαμαρτυρόμενοι για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η σκληρή δεξιά κυβέρνηση συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας σήμερα σε μια προσπάθεια να διακόψουν το ταξίδι του Νετανιάχου στο εξωτερικό καθώς και την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Αψηφώντας τη σφοδρή ανάπτυξη της αστυνομίας, νηοπομπές αυτοκινήτων που έφεραν εθνικές σημαίες γέμισαν τον αυτοκινητόδρομο Τελ Αβίβ-Ιερουσαλήμ και κατευθύνθηκαν προς τον κεντρικό τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters