Ισραήλ: Η αντιπολίτευση καλεί σε απεργία την Κυριακή σε αλληλεγγύη προς τους ομήρους στη Γάζα

REUTERS/Ammar Awad

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ κάλεσε σήμερα 12.8.2025 σε απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, την ερχόμενη Κυριακή, συντασσόμενος με το κάλεσμα που απηύθυναν πρώτα οικογένειες ομήρων.

«Απεργήστε την Κυριακή», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ, διευκρινίζοντας ότι απευθύνεται «ακόμα σε αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Δεν είναι θέμα διαμάχης ή πολιτικής. Κάντε το από αλληλεγγύη» προς τους ομήρους της 7ης Οκτωβρίου που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και του συμμάχου της, του Ισλαμικού Τζιχάντ, στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και προς τους δικούς τους ανθρώπους.

«Ήταν οι οικογένειες που το ζήτησαν … και αυτός είναι αρκετός λόγος», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ.

Στις 10 Αυγούστου, γύρω στους 20 συγγενείς ομήρων κάλεσαν σε γενική απεργία την ερχόμενη Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, το Φόρουμ οικογενειών των ομήρων, η βασική οργάνωση που εκπροσωπεί τους συγγενείς των ομήρων, κάλεσε σε ανακοίνωσή της να «παραλύσει» η χώρα εκείνη την ημέρα. Δεν κατάφεραν άμεσα να πείσουν το βασικό συνδικάτο του Ισραήλ, το Histadrout. Το συνδικάτο αυτό αποφάσισε να «μην παραλύσει η οικονομία σε αυτή τη φάση», αλλά να στηρίξει «τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων» εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το Φόρουμ.

Μεταξύ των 251 ομήρων που απήχθησαν στην πρωτοφανή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι 49 παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, εκ των οποίων οι 27 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ