OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ιστορική κρίση» προειδοποιεί ο Ισραηλινός πρόεδρος

15/01/2023 - 15:36
Ισραήλ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ιστορική συνταγματική κρίση» λόγω ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης, με τον Ισραηλινό πρόεδρο να δηλώνει ότι διαμεσολαβεί μεταξύ των σχετικών μερών.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην έναρξη της έκτης θητείας του, θέλει να χαλιναγωγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μέλη του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού το κατηγορούν για υπερβάσεις και ελιτισμό.

Πολέμιοι του σχεδίου μεταρρύθμισης, που πραγματοποίησαν χθες Σάββατο πανεθνικές διαδηλώσεις, υπερθεματίζουν ότι αυτό θα ακρωτηριάσει τη δικαστική ανεξαρτησία, θα υποθάλψει τη διαφθορά, θα θέσει εμπόδια σε δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσει από τα ισραηλινά δικαστήρια την αξιοπιστία που βοηθά να αποκρούσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που έρχονται από το εξωτερικό.

«Είμαστε στον κλοιό μιας βαθιάς διαφωνίας που διασπά το έθνος μας. Αυτή η αντιπαράθεση με ανησυχεί έντονα, όπως ανησυχεί πολλούς σε ολόκληρο το Ισραήλ και την (εβραϊκή) διασπορά», δήλωσε ο Χέρτζογκ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, του οποίου το πόστο στερείται εκτελεστικών εξουσιών και ο ρόλος του προορίζεται να ενοποιήσει μια συχνά διχασμένη ισραηλινή κοινωνία, τόνισε ότι «εργάζεται αδιάκοπα, με κάθε μέσο, καταβάλλοντας ασταμάτητες προσπάθειες με τα σχετικά μέρη, με στόχο να δημιουργήσει μια ευρεία προσέγγιση, προσεκτική, και μια συζήτηση και διάλογο με σεβασμό».

«Τώρα επικεντρώνομαι σε… δύο κρίσιμους ρόλους που πιστεύω ότι έχω ως πρόεδρος αυτή την ώρα: την αποτροπή μιας ιστορικής συνταγματικής κρίσης και τον τερματισμό του συνεχιζόμενου ρήγματος εντός του έθνους μας».

Ο Λαπίντ προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στην παρέμβαση του Χέρτζογκ.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρωθυπουργός είχαν επιδιωχθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων «και κανείς τότε δεν σκέφτηκε να μιλήσει για τέλος της δημοκρατίας».

Υποσχόμενος μια «διεξοδική συζήτηση» σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεώρησης όπου συμμετέχει η αντιπολίτευση, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Θα ολοκληρώσουμε τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση που θα διορθώσει ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί, θα προστατεύει πλήρως τα ατομικά δικαιώματα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ynet TV: «Αυτοί (ο συνασπισμός) προσποιούνται ότι αυτό πρόκειται για ένα συνταγματικό ζήτημα». Δήλωσε όμως ανοιχτός σε μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ενώ ο Νετανιάχου θέλει να εξουσιοδοτήσει την Κνεσέτ των 120 εδρών να παρακάμψει ορισμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων, ο Λαπίντ πρότεινε να αυξηθεί αυτό το όριο στις 70 ψήφους. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου κατέχει 64 έδρες.

Ο Λαπίντ πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Θα ήταν συνετό να πάμε και να συμβουλευτούμε τους πολίτες πριν αποφασίσουμε να μετατρέψουμε ένα δημοκρατικό Ισραήλ σε ένα μη δημοκρατικό, όχι;»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗΙΣΑΑΚ ΧΕΡΤΣΟΓΚΙΣΡΑΗΛΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

02/05/2026 - 20:40
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

02/05/2026 - 20:14
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

02/05/2026 - 18:29

Διαβάστε Επίσης

ORION 26: Το χαλύβδινο αποτύπωμα του Στρατού Ξηράς, ο αθέατος παράγοντας ισχύος και το στοίχημα που κερδήθηκε

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες με πολλά μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Top News

Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, μόνιμη «πληγή» η ακρίβεια

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα 5 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της - «Μου λείπεις, σ' αγαπώ για πάντα»

Γιώργος Μυλωνάκης: Σημάδια βελτίωσης της υγείας του - Οι αντιδράσεις του και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μαρία Αλιφέρη: Το εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο και το μικρό «ατύχημα» στη σκηνή του J2US - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert