Ισραήλ: «Μεγάλη πιθανότητα ο στρατός μας να σκότωσε την Παλαιστίνια δημοσιογράφο του Al Jazeera»

Το  Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Παλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, να «χτυπήθηκε κατά λάθος» από πυρά του ισραηλινού στρατού, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Οι ισραηλινές αρχές δημοσίευσαν το απόγευμα της Δευτέρας τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας για τη δολοφονία. Μάρτυρες, το Al Jazeera και πολυάριθμες έρευνες από τα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζουν ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε την Abu Akleh.

Η ισραηλινή έρευνα υποστήριξε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά από Παλαιστίνιους μαχητές στο σημείο, ένας ισχυρισμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πηγή των πυροβολισμών που σκότωσαν την κυρία Abu Akleh», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι παραμένει «πιθανό» να «χτυπήθηκε από σφαίρες ένοπλων Παλαιστίνιων».

«Μετά από ενδελεχή εξέταση του συμβάντος και με βάση όλα τα ευρήματα, ο Στρατιωτικός Γενικός Εισαγγελέας διαπίστωσε ότι υπό τις συνθήκες της υπόθεσης δεν υφίσταται υποψία ποινικού αδικήματος που να δικαιολογεί την έναρξη έρευνας της Στρατιωτικής Αστυνομίας», αναφέρει η έκθεση.

«Έγινε κατά λάθος» λέει ο ισραηλινός στρατός»

Σε μια ενημέρωση πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού στο Ισραήλ είπαν ότι είχαν συναντήσει τον στρατιώτη που φέρεται ως υπεύθυνος και ότι «αν το έκανε, το έκανε κατά λάθος». «Είμαστε 100% βέβαιοι ότι κανένας στρατιώτης δεν πυροβόλησε σκόπιμα εναντίον της δημοσιογράφου ή άλλων προσώπων που δεν εμπλέκονταν στην επιχείρηση».

Είπαν επίσης επανειλημμένα ότι ήταν «πολύ περήφανοι για τη συμπεριφορά των στρατιωτών μας» και ότι οι στρατιώτες «ενημερώθηκαν και ενήργησαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».

Η Shireen Abu Akleh, μια 51χρονη Παλαιστίνια και Αμερικανή πολίτης, πυροβολήθηκε στις 11 Μαΐου , ενώ κάλυπτε μια επιδρομή του στρατού στην επαρχία Τζενίν, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πολλαπλές λεπτομερείς έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) και πολλών μέσων ενημέρωσης, όπως το CNN και το Associated Press (AP), διαπίστωσαν ότι η Abu Akleh πυροβολήθηκε τελικά από ισραηλινά πυρά και ότι δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές στο σημείο όταν σκοτώθηκε.

Πηγή: Al Jazeera / Φωτογραφία αρχείου Reuters