Ισραήλ: Νεκροί Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί υπήκοοι από τις επιθέσεις της Χαμάς – Πολλοί είναι αγνοούμενοι

Μια Γαλλίδα υπήκοος σκοτώθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πολλοί Γάλλοι υπήκοοι στο Ισραήλ δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον τραγικό θάνατο μιας συμπατριώτισσας μας στο Ισραήλ στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ , Αν-Κλερ Λεζάντρ. Επανέλαβε τις «αυστηρές οδηγίες επαγρύπνησης» στους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται στο Ισραήλ. Eπίσης, τουλάχιστον δύο Γάλλοι φέρεται να έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από την Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επαληθεύσει ακόμη αναφορές ότι Αμερικανοί σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν όμηροι.

«Έχουμε αναφορές ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι μεταξύ των νεκρών. Εργαζόμαστε πολύ ενεργά για να επαληθεύσουμε αυτές τις αναφορές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές και για ομήρους», δήλωσε.

Νεκροί τουλάχιστον ένας Βρετανός και δύο Ουκρανές

Ένας 20χρονος Βρετανός από το βόρειο Λονδίνο, ο οποίος υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκε χθες στα σύνορα της Γάζας, επιβεβαίωσε η οικογένειά του, ενώ ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.

Η Jewish News έγραψε ότι ο Νάθανελ Γιανγκ είναι ένας από τους πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε επίθεση παλαιστίνιων ενόπλων.

Ανακοίνωση της οικογένειάς του στο Facebook αναφέρει: «Είμαστε συντετριμμένοι που πρέπει να μοιραστούμε μαζί σας ότι ο μικρός αδελφός μας Νάθανελ Γιανγκ σκοτώθηκε χθες στα σύνορα της Γάζας». Η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος Βρετανός αγνοείται από νωρίς χθες Σάββατο.

Η μητέρα του, Λίζα, δήλωσε στην Jewish News ότι ο 26χρονος Τζέικ Μάρλοου ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια σε ένα μουσικό φεστιβάλ και ότι τελευταία φορά είχε επικοινωνία μαζί του μέσω γραπτού μηνύματος.

«Δούλευε στην ασφάλεια στο φεστιβάλ ρέιβ μουσικής και με πήρε στις 04:30 να μου πει ότι εκτοξεύονται όλες αυτές οι ρουκέτες. Μετά, περίπου στις 05:30, μου έστειλε γραπτό μήνυμα που έλεγε ΄έχω πολύ κακό σήμα, όλα ΟΚ, θα σε ενημερώνω, στο υπόσχομαι’ και ότι με αγαπάει».

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ στο AFP, δύο Ουκρανές που ζούσαν χρόνια στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι αρχίζει να απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ, στέλνοντας 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H Hercules για την επιχείρηση. Η Πολωνία θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση άλλων πολιτών της ΕΕ και αλλοδαπών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Τουλάχιστον πέντε Γερμανοί υπήκοοι μεταξύ των αιχμαλώτων 

Μια 22χρονη Γερμανίδα θεωρείται ότι βρίσκεται βαριά τραυματισμένη και όμηρος της Χαμάς μετά τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η οικογένειά της, η οποία ζει στο Ισραήλ, απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Τέσσερις ακόμη Γερμανοί πολίτες κρατούνται από την οργάνωση.

Η Ρικάρντα Λουκ από το Ράβενσμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης θεωρεί ότι η νεαρή γυναίκα που φαίνεται σε βίντεο ξαπλωμένη φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της σε φορτηγό με τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους είναι η 22χρονη κόρη της, Σάνι Λουκ. «Σήμερα το πρωί η κόρη μου απήχθη με μια ομάδα τουριστών στο νότιο Ισραήλ. Μας έστειλαν ένα βίντεο, στο οποίο μπορώ να αναγνωρίσω ξεκάθαρα την κόρη μας. Αναίσθητη, στο αυτοκίνητο με τους Παλαιστίνιους, καθώς οδηγούσαν προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητώ οποιαδήποτε βοήθεια, οποιοδήποτε νέο», δήλωσε η κυρία Λουκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κόρη της είναι ακόμη ζωντανή και θα αφεθεί ελεύθερη.

Η νεαρή γυναίκα παρακολουθούσε το βράδυ της Παρασκευής φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με χιλιάδες Ισραηλινούς στην έρημο Νέγκεβ, όταν τα ξημερώματα η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή με ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για κατάσταση πανικού στον χώρο του φεστιβάλ, με ενόπλους να πυροβολούν εναντίον του πλήθους και κόσμο να τρέχει πανικόβλητος προς κάθε κατεύθυνση.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) εικονίζεται ένα αγροτικό όχημα, στο πίσω μέρος του οποίου είναι ξαπλωμένη και ακίνητη μια νεαρή γυναίκα, φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της, ενώ στα μαλλιά της διακρίνεται αίμα. Γύρω της ένοπλοι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ» και την παρουσιάζουν ως τρόπαιο στο πλήθος που ζητωκραυγάζει. ‘Ανδρες και παιδιά κυνηγούν το όχημα και ένα μικρό αγόρι φτύνει περιφρονητικά τη γυναίκα. Δυστυχώς, η Γερμανίδα γυναίκα στο βίντεο δεν φαίνεται να είναι ζωντανή, ενώ μαχητές της Χαμάς φαίνεται να βεβήλωσαν το άψυχο κορμί της. Δεν δημοσιεύουμε το βίντεο στο άρθρο αυτό, καθώς δείχνει πολύ σκληρές εικόνες.

Αιχμάλωτοι της Χαμάς θεωρείται όμως ότι βρίσκονται και άλλοι γερμανοί πολίτες. Σύμφωνα με την BILD, πρόκειται για την Ντόρον-Κατς-‘Ασερ, τις δύο κόρες της (3 και 5 ετών) και τη μητέρα της. Ο σύζυγός της αναγνώρισε την οικογένειά του σε βίντεο με αμάχους που συλλαμβάνονται από άνδρες της Χαμάς.