Ισραήλ: Οι IDF παραδέχονται ότι πλημμύρισαν ορισμένα τούνελ της Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) παραδέχτηκε σήμερα ότι έστειλε «μεγάλους όγκους νερού» μέσα σε σήραγγες που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για να «εξουδετερώσει» τις υποδομές αυτές, διασφαλίζοντας ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση του άμαχου πληθυσμού στο πόσιμο νερό.

«Χρησιμοποιήθηκαν πολυάριθμα εργαλεία για την αποστολή μεγάλων όγκων νερού μέσα στις σήραγγες (…)», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Αυτή η ικανότητα αναπτύχθηκε επαγγελματικά, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των χαρακτηριστικών του εδάφους και των αγωγών», συμπλήρωσε.

Δεν είναι όλες οι σήραγγες πλημμυρισμένες, με τους IDF να αναφέρουν ότι η διαδικασία περιλαμβάνει τη σύνδεση αντλιών και σωλήνων στους «κατάλληλους άξονες σήραγγας».

Η πλημμύρα των σηράγγων είναι μόνο μια μέθοδος εξουδετέρωσης των υπόγειων δυνατοτήτων της Χαμάς, υποστηρίζουν οι IDF. «Αλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν εναέριες επιθέσεις, υπόγειους ελιγμούς και ειδικές επιχειρήσεις με τεχνολογικά μέσα».

Στα τέλη Νοεμβρίου, το OnAlert είχε αναφέρει ότι ο στρατός του Ισραήλ είχε αρχίσει να αντλεί θαλασσινό νερό στο υπόγειο σύστημα σήραγγας της Χαμάς, σύμφωνα με βίντεο που είχαν κυκλοφορήσει στα social media.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters