Ισραήλ – Παλαιστίνιοι: δύο κράτη για δύο λαούς

Η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, η οποία έχει επιφορτιστεί με την διεξαγωγή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ότι η αντίληψη των «δύο κρατών για δύο λαούς» είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

«Ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν οι δημοκρατικές αξίες του Ισραήλ είναι να υιοθετηθεί η αντίληψη των δύο κρατών για δύο λαούς», δήλωσε η υπουργός σε ομιλία που εκφώνησε κατά την έναρξη μιας τριήμερης διάσκεψης της JStreet, μιας αμερικανικής εβραϊκής ένωσης που τάσσεται υπέρ της ειρήνης.

Οι «λέξεις Ισραήλ και ειρήνη δεν είναι αντιφατικές και μπορούν και θα πρέπει να ζουν μαζί», πρόσθεσε η Λίβνι.
Ωστόσο οι λέξεις «ειρήνη και ασφάλεια θα πρέπει επίσης να πηγαίνουν μαζί», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ «ζει μια σκληρή γειτονία», το οποίο θα εξακολουθήσει να ισχύει ακόμη και έπειτα από μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε τις απειλές του Ιράν ή των ισλαμιστών εξτρεμιστών στην περιοχή», αλλά αυτά «τα κοινά συμφέροντα με αραβικές και ισλαμικές χώρες δεν μπορούν να εκφραστούν για όσο συνεχίζεται η σύγκρουση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», σημείωσε επίσης.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους επαναλήφθηκαν επισήμως στις 29 και 30 Ιουλίου υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Αύριο εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

Διαβάστε ακόμη:

Ισραήλ: δικάζουν παιδιά σε στρατιωτικά δικαστήρια

Ιρανός πρόεδρος προς Ομπάμα: «Μην παρασυρθείς σε απάντηση εναντίον μας»