Ισραήλ: Ποιες είναι οι πιθανές επιλογές που εξετάζει για την αντεπίθεση στο Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο εξετάζουν τα μέτρα που θα λάβουν μετά την επίθεση του Ιράν το περασμένο Σάββατο.

Οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προέτρεψαν το Ισραήλ να μην διακινδυνεύσει να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.

Ποιες επιλογές εξετάζει πιθανότατα το Ισραήλ;

Αεροπορικές επιδρομές

Το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο ιρανικό μπαράζ drones και πυραύλων με δικές του αεροπορικές επιδρομές, ιδιαίτερα καθώς η ιρανική αεράμυνα θεωρείται πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη από το ισραηλινό Iron Dome.

Ένας αξιωματικός της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η ΠΑ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Ισραήλ και πρόσθεσε: «Μέρος της άμυνας είναι να αντιδράσουμε και να επιτεθούμε αν χρειαστεί». «Και αυτό τίθεται στην κυβέρνησή μας και στο υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίσουν πώς, πότε και εάν», τόνισε.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να χτυπήσει στρατηγικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων των Φρουρών της Επανάστασης ή εγκαταστάσεις όπου η Τεχεράνη χρησιμοποιεί για έρευνα για πυρηνικά όπλα και ενέργεια.

Πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, και θα πρέπει να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Τόσο για να διασφαλιστεί η μη περαιτέρω απώλεια της διεθνούς υποστήριξης όσο και για να μην συσπειρωθεί ο ιρανικός λαός με την κυβέρνηση.

Ηλεκτρονικός πόλεμος

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο Ιράν όλα αυτά τα χρόνια, από πρατήρια βενζίνης έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις, και μια παρόμοια κυβερνοεπίθεση θεωρείται μεταξύ των πιθανών επιλογών για αντίποινα.

Μυστικές επιχειρήσεις

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις εντός του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αρκετών από τους ανώτερους πυρηνικούς επιστήμονές του. Τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τόσο εντός όσο και εκτός Ιράν.

Διπλωματική λύση

Εκτός από τα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, το Ισραήλ εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απομόνωση της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων με την επέκταση των κυρώσεων. Ο  Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες να ανακηρύξουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters