Ισραήλ: Πράσινο φως στη συνέχιση των συνομιλιών για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε χθες, Σάββατο 24.2.2024, την έγκρισή του για τη συνέχιση των συνομιλιών που αποσκοπούν στη σύναψη μιας νέας συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα λόγω της έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χθες το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε, σύμφωνα με αξιωματούχους και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το πράσινο φως στην αποστολή αντιπροσωπείας του Ισραήλ στο Κατάρ για να συνεχίσει τις συνομιλίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι και αποσκοπούν στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση ομήρων.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα μετέβη την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Γαλλίας επικεφαλής ισραηλινής αντιπροσωπείας για να συνεχίσει τις συνομιλίες επί ενός σχεδίου εκεχειρίας, για το οποίο είχε συνομιλίες στα τέλη Ιανουαρίου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

«Οι όροι»

Για να συναφθεί συμφωνία, το Ισραήλ θέτει ως προϋπόθεση «την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ξεκινώντας από όλες τις γυναίκες», σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Τσάχι Χανέγκμπι.

«Μια συμφωνία αυτού του είδους δεν σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου», προειδοποίησε ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μιλώντας στο δίκτυο N12.

Η Χαμάς από την πλευρά της αξιώνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Σύμφωνα με πηγή του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος, το σχέδιο που συζητήθηκε τον Ιανουάριο προβλέπει παύση των εχθροπραξιών διάρκειας έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι, εκ των οποίων 30 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την απελευθέρωση περίπου 100 στη διάρκεια εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Σχέδιο δράσης» για τη Ράφα

Εντωμεταξύ αυξάνεται η ανησυχία στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου συνωστίζονται σε επισφαλείς συνθήκες τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι θα συγκαλέσει «στις αρχές της εβδομάδας το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του άμαχου πληθυσμού».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές διεξήχθησαν χθες το βράδυ στην πόλη.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι στρατιώτες του εξουδετέρωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» στην Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικεντρώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του αντάρτικου πόλης που διεξάγει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Όλοι βρισκόμαστε στο στόχαστρο, όπου και να βρισκόμαστε», δήλωσε στο AFP ο Χάσαν Χάμαντ Κέστα, ύστερα από πλήγμα που κατέστρεψε κτίριο στη Ράφα.

Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην «πλατεία των ομήρων» ζητώντας την απελευθέρωση των 130 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Τους σκεπτόμαστε συνέχεια, θέλουμε να γυρίσουν ζωντανοί σε μας και το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο AFP η 60χρονη Όρνα Ταλ, ένας φίλος της οποίας βρίσκεται μεταξύ των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Πηγές: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP