Ισραήλ: Προ των πυλών η χερσαία επίθεση στη Γάζα – Καλεί τους πολίτες να προετοιμάσουν τα καταφύγιά τους για 72 ώρες

Το Ισραήλ ετοιμάζει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που δέχθηκε από Χαμάς τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

«Πρέπει να μπούμε μέσα» φέρεται να είπε ο Ισραηλινός ηγέτης, σύμφωνα με ισραηλινές και αμερικανικές πηγές, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στις δύο χώρες.

Ισραηλινά τανκ συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα.

Παράλληλα, η διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραηλινού Στρατού τις τελευταίες ώρες εκδίδει οδηγίες στους Ισραηλινούς να βεβαιωθούν ότι είναι εφοδιασμένοι με τρόφιμα και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες.

«Η εκστρατεία μπορεί να είναι μεγάλη και είναι σημαντικό κάθε οικογένεια να διασφαλίσει ότι έχει νερό, τροφή, φάρμακα και απαραίτητο εξοπλισμό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Συνιστά στους ανθρώπους να ελέγξουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο και να διασφαλίσουν ότι έχουν καθαρό μονοπάτι προς αυτό.

Η εντολή συμβουλεύει τα ασφαλή δωμάτια να είναι εφοδιασμένα με τρία λίτρα νερό ανά άτομο την ημέρα, αποθέματα μη ευπαθών τροφίμων, φακούς, μπαταρίες, τηλέφωνα και ραδιόφωνα με μπαταρίες μαζί με φορητούς φορτιστές κινητών, πρώτες βοήθειες, φάρμακα και σημαντικά έγγραφα όπως Ταυτότητες και μετρητά.

Ο στρατός επισημαίνει ότι οι οδηγίες δεν είναι καινούριες και είναι πάντα σε ισχύ. Επίσης έγινε γνωστό πως περισσότεροι από 300.000 έφεδροι εντάχθηκαν στον Ισραηλινό στρατό, με τον εκπρόσωπο να επισημαίνει πως ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε μια τέτοια κινητοποίηση μέσα σε 48 ώρες.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «προετοιμάζει» το έδαφος για την χερσαία επιχείρηση, εξαπολύοντας μαζικές αεροπορικές επιδρομές που έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χερσαία επίθεση αναμένεται να αρχίσει κάποια στιγμή τις επόμενες 24 με 48 ώρες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ, διέταξε την ολοκληρωτική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας. Πλέον, έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρισμού, νερού και καυσίμων προς τη Γάζα.

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters