Ισραήλ: Προσέγγιση με Ρωσία, απειλεί Ιράν και Χεζμπολαχ

Ισραήλ: Προσέγγιση με Ρωσία, απειλεί Ιράν και Χεζμπολάχ. Αυτό προκύπτει από τις επαφές του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Avidgor Lieberman, στη Μόσχα και συγκεκριμένα από τις συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογο του Sergei Shoigu.

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, ισραηλινά και ρωσικά μέσα μεταδίδουν πως οι δυο πλευρές συζητούν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στη νότια Συρία(με τη συνεργασία Ιορδανίας και ΗΠΑ) και για την παρουσία μη συριακών δυνάμεων στα σύνορα Συρίας και Ισραήλ.

Στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να πετύχει την απομάκρυνση των μη συριακών δυνάμεων,ειδικά των ιρανικών,από το νότιο τμήμα της Συρίας. Την ανάγκη για την επίτευξη αυτού του στόχου τόνισε και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov. Η στάση του Ισραήλ προς το Ιράν έχει σκληρύνει, καθώς το Τελ Αβίβ θεωρεί πως η παρουσία ιρανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. Την ίδια πεποίθηση έχει και για τις δυνάμεις της Χεζμπολαχ και του Λιβάνου.

Η στάση επίσης της Ρωσίας δείχνει πως συγκλίνει πλέον με τις επιδιώξεις του Ισραήλ. Αν συνυπολογιστεί η συχνή παρουσία Ισραηλινών αξιωματούχων στη Μόσχα και η ρωσική στήριξη στους στόχους του Ισραήλ, ίσως φανερώνει τη στροφή της Ρωσίας στο ζήτημα της Συρίας και την ανάδυση μιας νέας συμμαχίας στη Μέση Ανατολή.