Ισραήλ: «Στον αέρα» η δεύτερη φάση της συμφωνίας με την Χαμάς για εκεχειρία στην Γάζα;

Συγγενείς ομήρων στο Ισραήλ που αναμένουν την απελευθέρωσή τους κατά τη διάρκειά της εκφράζουν πλέον ανησυχία πως δεν θα υπάρξει δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Χαμάς

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ισραήλ θα στείλει αύριο Σάββατο (08.02.2025) «αντιπροσωπεία εργασίας» στο Κατάρ, για την επικείμενη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν χθες Πέμπτη ισραηλινά ΜΜΕ.

Στην αντιπροσωπεία, της οποίας θα ηγηθεί υποδιευθυντής της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία και εσωτερική ασφάλεια) θα συμμετέχουν μόνο μέλη της υπηρεσίας αυτής και της Μοσάντ (κατασκοπεία), κατά τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων που επικαλέστηκαν το Γερμανικό Πρακτορείο και η εφημερίδα Times of Israel, η αντιπροσωπεία θα είναι εξουσιοδοτημένη να συζητήσει μόνο για την πρώτη φάση της συμφωνίας και όχι τη δεύτερη, που συνεπάγεται το οριστικό τέλος του πολέμου.

Ειδικά η δεύτερη φάση τελεί πλέον υπό ολοένα πιο έντονη αμφισβήτηση, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την περασμένη Τρίτη (04.02.2025), κατά τις οποίες οι ΗΠΑ θα «πάρουν τον έλεγχο» του ρημαγμένου παλαιστινιακού θυλάκου.

Τις έμμεσες διαπραγματεύσεις συνήθως διεξάγουν αντιπροσωπείες υπό τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον Δαυίδ Μπαρνέα. Συγγενείς ομήρων στο Ισραήλ που αναμένουν την απελευθέρωσή τους κατά τη διάρκειά της εκφράζουν πλέον ανησυχία πως δεν θα υπάρξει δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Στη δεύτερη φάση, που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε άλλες έξι εβδομάδες, προβλεπόταν πως θα αφήνονταν ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι, ζωντανοί ή νεκροί, θα αποσύρονταν οριστικά τα ισραηλινά στρατεύματα και θα τερματιζόταν ο πόλεμος, κάτι στο οποίο εναντιώνεται η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιώτης στη Λευκορωσία
ΚΟΣΜΟΣ

H Ουκρανία καλεί σε «επαγρύπνηση» για αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία

Η Ουκρανία ενισχύει την άμυνά της κατά μήκος των βόρειων συνόρων της μετά από ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να αξιοποιήσει περισσότερο τη Λευκορωσία στη σύγκρουση