Ισραήλ: Το Ιράν είναι σε θέση να κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικές βόμβες

Το Ιράν έχει συγκεντρώσει αρκετό εμπλουτισμένο πυρηνικό υλικό για να κατασκευάσει τέσσερις βόμβες, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

«Το Ιράν έχει σήμερα αρκετό εμπλουτισμένο υλικό για να παράγει τέσσερις πυρηνικές βόμβες, τρεις στο 20% και μία στο 60%,» είπε στους δημοσιογράφους ο απερχόμενος Αρχηγός του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσάβι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο ο ισραηλινός στρατός έχει προετοιμάσει τρία σενάρια για να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν, ως αντίποινα, που δεν εφαρμόζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά, για να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Αν πρόκειται να μπούμε σε μια μεγάλη μάχη, στρατιωτικές τοποθεσίες και πρόσθετες τοποθεσίες θα συμπεριληφθούν στη λίστα των στόχων», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. «Έχουμε ασχοληθεί με την επιτάχυνση των προετοιμασιών για να επιτεθούμε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τα τελευταία χρόνια και σε πολλούς άλλους τύπους στόχων».

Ο Κοτσάβι υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν χιλιάδες πιθανοί στόχοι της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που βρίσκονται σε υπόγεια οπλοστάσια μέχρι σε σπίτια όπου είναι κρυμμένοι πύραυλοι. Ο υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι θα διαδεχθεί τον Κοτσάβι στις 16 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η θητεία του.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πολιτική της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ, υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Υποστηρίζει ότι νέα επιθετική πολιτική του Ισραήλ θα αυξήσει αρκετά τις εντάσεις με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την ανάμειξη της πολιτικής στον στρατό.

Πηγή: algemeiner.com / Φωτογραφία αρχείου Reuters