OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε την ανεξαρτησία 13 εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

23/03/2025 - 17:13
Ισραήλ - Βρετανία - Παλαιστινιακό Κράτος

REUTERS/Raneen Sawafta

Share on FacebookShare on Twitter

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για τον διαχωρισμό 13 εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη από τις γειτονικές κοινότητές τους, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Οι οικισμοί θα αναγνωριστούν τελικά ως ανεξάρτητοι, ανέφερε στην πλατφόρμα Χ σχετικά, ένα μέτρο που ακολουθεί την έγκριση δεκάδων χιλιάδων οικιστικών μονάδων σε όλη τη Δυτική Όχθη.

«Συνεχίζουμε να ηγούμαστε μιας επανάστασης ομαλοποίησης και κανονικοποίησης στους οικισμούς. Αντί να κρυβόμαστε και να απολογούμαστε — υψώνουμε τη σημαία, οικοδομούμε και τακτοποιούμε. Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον δρόμο προς πραγματική κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», είπε ο Σμότριτς, χρησιμοποιώντας τον ισραηλινό όρο για τη Δυτική Όχθη.

Η εναντίωση του Ισραήλ στην παραχώρηση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης έχει ενταθεί λόγω φόβων για επανάληψη μια επίθεσης όπως αυτή μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 εναντίον του εδάφους του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και θέτει στο στόχαστρο ύποπτους μαχητές.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την έγκριση του διαχωρισμού των οικισμών και την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητων οικισμών, λέγοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη διεθνή νομιμότητα και τα διεθνή ψηφίσματα.

Η Χαμάς, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, καταδίκασε το μέτρο στη Δυτική Όχθη χαρακτηρίζοντάς το «απελπισμένη προσπάθεια να επιβάλει πραγματικότητες επί του εδάφους και να εδραιώσει την αποικιοκρατική κατοχή σε παλαιστινιακά εδάφη».

Περίπου 700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν πως οι οικισμοί του Ισραήλ σε έδαφος που κατέλαβε στον πόλεμο, είναι παράνομοι. Το Ισραήλ διαφωνεί, επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη γη.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί που τάσσονται υπέρ του εποικισμού έχουν ενθαρρυνθεί από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός και κρίσιμος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλεί επί χρόνια για ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη.

Σημείωσε πως μέχρι τώρα οι 13 οικισμοί θεωρούνταν επίσημα μέρος των μητρικών κοινοτήτων τους, σε μερικές περιπτώσεις επί δεκαετίες, το οποίο, είπε, προκάλεσε σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή διαχείρισή τους.

«Αναγνωρίζοντας τον κάθε έναν από αυτούς ως ανεξάρτητο οικισμό είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην πρόοδο και την ανάπτυξή τους», είπε ο Σμότριτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙΙΣΡΑΗΛΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Related Posts

Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Στις φλόγες εμπορικό πλοίο της Νότιας Κορέας – Ερευνάται αν δέχθηκε επίθεση

04/05/2026 - 18:05
Ουκρανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε πέντε εγκαταστάσεις της Naftogaz – Δεκαπλάσια τα ρωσικά drones σε ουκρανικές υποδομές

04/05/2026 - 17:46
Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ λέει «όχι» σε συνομιλίες με το Ισραήλ

04/05/2026 - 16:35

Διαβάστε Επίσης

Στενά του Ορμούζ: Στις φλόγες εμπορικό πλοίο της Νότιας Κορέας – Ερευνάται αν δέχθηκε επίθεση

Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε πέντε εγκαταστάσεις της Naftogaz – Δεκαπλάσια τα ρωσικά drones σε ουκρανικές υποδομές

Γερμανία: Δεν υπάρχει «οριστική ακύρωση» σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών Tomahawk

C-390 Millenium: Παραγγελία «μαμούθ» από τα Εμιράτα για 10+10 μεταγωγικά αεροσκάφη

Tο πρώτο ιπτάμενο τάνκερ KC-46 του Ισραήλ ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση στις ΗΠΑ [pics]

Λίβανος: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ λέει «όχι» σε συνομιλίες με το Ισραήλ

Tiger Meet 2026: Ξεκίνησε η μεγάλη αεροπορική άσκηση του NATO στον Άραξο – Οι αποστολές και οι συμμετοχές [vid]

Στενά του Ορμούζ: Τα Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε με drones σε πετρελαιοφόρο

Top News

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη «ραγίζει καρδιές» για τον θάνατο του Γιάννη Κολοτούρα: Πίστεψα ότι ίσως το θαύμα να γίνει

O Αντρέας Γεωργίου και ο Νίκος Πολυδερόπουλος ποζάρουν μαζί, κρατώντας τα μωρά τους αγκαλιά

Μαρία Σάκκαρη: Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι προετοιμασίες του γάμου μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 13,5 μονάδων για τη ΝΔ, έως το 10% τα ποσοστά για Τσίπρα και Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert