Ισραήλ: Βρίσκεται «κοντά» σε συμφωνία με Αίγυπτο, Κατάρ και ΗΠΑ για την παράταση της εκεχειρίας

Διαπραγματευτές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν μια παράταση της εκεχειρίας που λήγει σήμερα στη Γάζα, όμως εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια μιας παράτασης και το ποιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν από το Ισραήλ βάσει αυτής, δήλωσαν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιδιώκει παράταση τεσσάρων ημερών ενώ το Ισραήλ θέλει παρατάσεις από μέρα σε μέρα, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε νωρίτερα τη θέση του Ισραήλ ότι θα συμφωνούσε σε μια επιπλέον ημέρα εκεχειρίας για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται και να απελευθερώνει τρεις φορές τον αριθμό των Παλαιστινίων κάθε φορά. Ο αριθμός των επιπλέον ημερών περιορίζεται σε πέντε, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έδειξαν θετική στάση στα αιτήματα για παράταση της παύσης των μαχών, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση».

Την Κυριακή, η Χαμάς απελευθέρωσε 17 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 58, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της εκεχειρίας σε 117.

Σύμφωνα με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας, η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει συνολικά 50 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πράγμα που σημαίνει ότι 11 απέμεναν να απελευθερωθούν τη Δευτέρα. Δεν υπάρχει όριο στη συμφωνία στον αριθμό των ξένων που μπορεί να απελευθερώσει.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι τώρα 184, συμπεριλαμβανομένων 14 αλλοδαπών και 80 Ισραηλινών με διπλή υπηκοότητα.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters