Ισραηλινοί κομάντος μπήκαν στη Γάζα

Ενώ συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο η θύελλα αντιδράσεων  και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται  σε πολλές χώρες για τις από αέρος και θαλάσσης επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ κατά της Γάζας χωρίς να διακρίνει αμάχους και γυναικόπαιδα,το Ισραήλ αγνοεί  τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, και κλιμάκωσε την Κυριακή τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας με »βατραχάνθρωπους»   βραχεία επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. 

Την ίδια στιγμή οι Παλαιστίνιοι του βορείου τμήματος της Γάζας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μετά από μία νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών με  δεκάδες νεκρούς  ενώ ο  ισραηλινός στρατός αναγγέλλει - με μορφή »προειδοποίησης»…-  ότι επίκειται και νέος γύρος  βομβαρδισμών και να εκκενώσουν τα σπίτια τους.


Κομάντος υποστηριζόμενοι από ακταιωρούς και  ελικόπτερα

Συγκεκριμένα, στο στρατιωτικό σκέλος καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν την Κυριακή,σε θέση της Χαμάς, από όπου φέρεται να είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.Μια ειδική δύναμη καταδρομέων των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων επιχείρησε να διεισδύσει στη Γάζα από τις βόρειες παραλίες με αποτέλεσμα να σημειωθούν σφοδρές συγκρούσεις με τις Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ που προσπαθούν να τους αποκρούσουν.

Όπως λένε  πηγές στην έφοδο συμμετείχαν  ακταιωροί και μαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ. Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται διάφορα ΜΜΕ σημείωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στους αμυνόμενους Παλαιστίνιους με βαριά αυτόματα όπλα, πυραύλους και ρουκέτες, ενώ οι Παλαιστίνιοι  απάντησαν στους καταδρομείς του ισραηλινού
ναυτικού με ελαφρά όπλα, όλμους και ρουκέτες τυπου RPG.

Ένας αξιωματούχος ασφαλείας στη Γάζα, δήλωσε ότι στην ζώνη των συγκρούσεων στην παραλιακή λωρίδα πετούσαν πάνω από 20 μη επανδρωμένα ισραηλινά αεροσκάφη (UAV).Δεν υπάρχουν ακριβείς  πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες που σημειώθηκαν στις δυο πλευρές κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ξημερώνοντας την Κυριακή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενώ τις τελευταίες 6 ημέρες έχουν σκοτωθεί 165 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Απάντηση με πυραύλους J80

Από την άλλη πλευρά και οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους J80 στην πρωτεύουσα του Ισραήλ Τελ Αβίβ.Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.Μετά την επιχείρηση, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τους κατοίκους πολλών κοινοτήτων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους, καθώς επρόκειτο να ξεκινήσει σφοδρούς βομβαρδισμούς στον τομέα αυτό.

Φεύγουν με αυτοκίνητα, γαϊδούρια, πεζή…

Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.Στο μεταξύ ολοένα πληθαίνουν οι πληροφορίες  ότι θα εξαπολυθεί άμεσα και χερσαία επιδρομή . Κάτοικοι  άρχισαν να καταφεύγουν στα σχολεία της υπηρεσίας αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (Unrwa) και άλλα κτήρια του ΟΗΕ.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης -η χειρότερη μετά τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 177 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί μέσα σε μία εβδομάδα- πυροδοτήθηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις αρχές Ιουνίου. Σε αντίποινα, εξτρεμιστές Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό έναν 16χρονο Παλαιστίνιο..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινοί εξουδετερώνουν Κομάντος της Χαμάς- ΒΙΝΤΕΟ

Ρουκέτες M302 στο μυστικό οπλοστάσιο της Χαμάς

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε